Százdi Balázs, a Belügyminisztériumhoz tartozó Nemzeti Közlekedési Hatóság minőségirányítási megbízottja az alábbiak közzétételére kérte a Kapospontot.

"Ha Ön üzenetet kap a telefonjára, melyben arra kérik, hívja vissza a 06 07 74 52 41-es számot, kérjük, saját érdekében semmi esetre se hívja fel azt, ellenkező esetben ugyanis telefonszámlája rendkívüli mértékben meg fog emelkedni! A Szervezett Bűnözés Ellenes Központi Hivatal által kiadott jelen közleményt kérjük a lehető legszélesebb körben terjeszteni!

Az utóbbi időkben szélhámosok kifejlesztettek egy rendszert, mellyel képessé váltak a mobiltelefonok csalással történő használatára. Először a felhasználót felhívják a mobilján és úgy mutatkoznak be, mintha a szolgáltatójától, az Orange, az SFR-től vagy a Bouygues-tól hívnák. Majd mobiltelefonja megfelelő működésének ellenőrzésére hivatkozva arra kérik, hogy tárcsázza a 09# -es kódot.

Kérjük, semmiképp ne tárcsázza a megadott számot, a vonalat azonnal szakítsa meg! A szélhámosok megfelelő eszközökkel rendelkeznek ahhoz, hogy a fenti kód beütését követően le tudják olvasni a SIM-kártyáját. Ezt követően már csak egy új kártyát kell létrehozniuk.

A fentebb leírt módszert széles körben alkalmazzák, ezért fontos, hogy a hirdetményt mihamarabb tovább küldje a környezetében élő lehető legtöbb embernek, magánszemélyeknek, vállalatoknak és így tovább. Amennyiben kijelzőjén beérkező híváskor az "A C E" betűk jelennek meg, kérjük, ne vegye fel, a hívást utasítsa el! Ez egy olyan vírus, amely tönkreteszi a SIM kártyát és megrongálja a mobiltelefont. Ezt az információt a Motorola, a Sagem és a Nokia szakemberei is megerősítették."

Címkék: SIM-kártya, szélhámosok, Belügyminisztérium, csalók, mobiltelefon, kék hírek