A tó déli partján idén három  városban: Balatonlellén, Siófokon és Balatonföldváron nyitnak július negyedikével a centrumok. Többek közt szórólapokkal hívják fel a nyaralók figyelmét a Balatonnál rájuk leselkedő veszélyekre a bűnmegelőzési központ munkatársai. A szakemberek a vagyonvédelemre helyezik a fő hangsúlyt, de drogmegelőzési és áldozatvédelmi tanácsokat is adnak, sőt, a felderítésben is segítenek.

- Fényképeket kapnak az ország különböző részeiből a Balaton partjára érkező bűnözőkről, olyanokról, akik feltehetően valamilyen aljas indokkal vagy céllal érkeznek a Balaton partra - mondja Németh Zsolt, Dél-Balatoni  Szezonális Bűnmegelőzési Központ vezetője. - Ezen fényképek és a körözött vagy gyanús rendszámok alapján a bűncselekmények felderítésében is segédkeznek.

A bűnmegelőzési irodákat tapasztalt rendőrök vezetik. Munkájukat idén közmunkások és rendőrtiszti főiskolások is segítik. Azokon a területeken, ahol korábban már működtek centrumok, jelentősen visszaesett a bűncselekmények száma.

- Az biztos, hogy a tavalyi szezon értékelője során arra a megállapításra kellett jussunk, hogy a tavalyelőtti évhez képest ötven százalékkal csökkent a strandlopások száma - tájékoztatott Beke Ibolya, a Siófoki Rendőrkapitányság sajtóreferense. Idén - központi támogatás híján - valamivel több mint négymillió forint jut  bűnmegelőzési programra a Balatonnál.

Címkék: Bűnmegelőzés, Balatonföldvár, Balatonlelle, Siófok, kék hírek