Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra ugyanis olyan gázforgalmazókra érkeztek bejelentések, ahol nem igazolt eredetű, az előírásoknak nem megfelelő palackokba töltött gázt értékesítettek.

Ezért soron kívül a lakosság élet- és vagyonbiztonsága, valamint a balesetveszély megelőzése miatt az illetékességi területén található, gázforgalmazással foglalkozó telephelyeket ellenőrizte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság áprilisban és májusban. A gázforgalmazó cégektől megkapott lista alapján 123, míg lakossági bejelentést követően további 6 telephelyen végeztek ellenőrzést a megyében a katasztrófavédelmi szakemberek a hivatásos önkormányzati tűzoltóságokkal közösen.

Az ellenőrzésekkor vizsgálták a különböző hatósági engedélyek meglétét, azok érvényességét, a gázpalackok jelölését, bárcázását, a betöltött gáz eredetét. Ellenőrizték továbbá a gázpalack szállítására használt járművek felszereltségét, jelölését és veszélyes anyag szállításra való alkalmasságát.

A 123 ellenőrzött telephelyből 73 helyszínen összesen 134 tűzvédelmi szabálytalanságot tártak fel a két hónap alatt. A szabálytalanságok 88%-a (118) dokumentációk hiányából adódott. 52 esetben a cseretelep érvényes villámvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyvét nem tudták bemutatni, 34 alkalommal a tűzvédelmi szabályzat hiányzott, 32 helyszínen pedig a dolgozók tűzvédelmi oktatását igazoló dokumentumokat nem tudták bemutatni. 11 helyszínen nem megfelelő figyelmeztető táblákat helyeztek el, 4 gázpalack cseretelep kezelőjének nem volt érvényes tűzvédelmi szakvizsgája, 1 esetben pedig nem volt érvényes tűzoltókészülék készenlétben tartva.

gáz


A tűzoltóságok 73 ügyféllel szemben éltek felhívással, 2 esetben tűzvédelmi bírságot szabtak ki, 1 alkalommal szabálysértési eljárást kezdeményeztek.
A szabálytalanságok megszüntetését igazgatóságunk utóellenőrzéseken folyamatosan vizsgálja.

Illegális telephely üzemeltetésének gyanúja két – azonos tulajdonban lévő – telephelyen merült fel, ezért a kaposvári tűzoltóság értesítette a település jegyzőjét és a hatáskörrel rendelkező Pécsi Bányakapitányságot.

A közúti veszélyes áru szállítás szabályainak megsértése miatt két alkalommal intézkedtünk. Az egyik esetben a PB gázpalackok mozgóbolti árusítását végző vállalkozásnak nem volt ADR biztonsági tanácsadója. Míg a másik esetben a szállító jármű sofőrje nem rendelkezett ADR oktatási bizonyítvánnyal, ezért pénzbírsággal sújtottuk.

Somogy megyében illegális töltőhelyet, illegális vagy ismeretlen eredetű, hamisított zárfóliás palackokat, vagy nem megfelelő töltöttségű palackokat nem találtunk.

A magyar gázforgalmazók által forgalmazott PB gázpalackok sorszámozott műanyag fóliával vagy kizárólag roncsolással eltávolítható zárószerkezettel vannak ellátva. Ezek hiánya vagy a rossz minőségű lezárások az illegális töltés gyanúját jelezhetik. Ezért kérjük a lakosságot, ha nem ilyen jelölésekkel ellátott gázpalackot kínálnak nekik megvételre ne vásárolják meg azokat.


Címkék: palackok, tűzvédelmi, ügyfél, gáz, ellenőrzés, kék hírek