A helyszínre a kaposvári tűzoltók három tűzoltó gépjárművel indultak, valamint a káresethez riasztották a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportját is.

ammónia

Az exportrész  12 dolgozója, saját lábán hagyta el az üzemrészt, akiket a mentősök a helyszínen megvizsgáltak. Egyik dolgozót sem kellett kórházba szállítani.

A tűzoltók légzőkészülékben átvizsgálták az érintett üzemet, és ezzel egyidőben elkezdték a kiáramló ammónia gáz lecsapatását. A hűtőrendszerhez tartozó ammónia szivattyú tömszelence meghibásodása miatt körülbelül 3-4 liter ammónia szivárgott a légtérbe. A VFCS folyamatosan mérte a levegőben előforduló gázkoncentrációt az üzem területén, illetve a környező utcákban. A környező lakóházaknál a levegőben ammónia jelenléte nem volt mérhető, ezért lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség.

ammónia

A tűzoltók helyszínre érkezésekor egészségre veszélyt jelentő érték egyedül a meghibásodott berendezés gépházában volt kimutatható. Az üzem műszaki szakemberei elzárták a meghibásodott berendezést majd kiszakaszolták a hibás részt. Ezt követően a tűzoltók két ventillátorral teljesen átszellőzették az épületet.

ammónia

Az üzemen belüli légtérben a hatékony átszellőztetésnek köszönhetően éjfél előtt már ammóniát nem mértek, így a dolgozók visszamehettek az épületbe, és folytathatták a munkát.

A kaposvári Kométa '99 Zrt. ügyvezető igazgató-helyettese, Hollósy Tibor a Kapospontnak elmondta: azonnal jelezte a rendszer, hogy gond van, és a kollégáik azonnal intézkedtek, és lokalizálták a meghibásodott ammóniaszivattyút. Leszakaszolták és leürítették a rendszert, valamint azonnal lekapcsolták a szivattyút.

ammónia

Fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Címkék: szivárgott, légzőkészülék, ammónia, kométa, kaposvár, kék hírek