Több országos televíziócsatorna is sugároz műsort az eltűnt gyermekekről, sőt, már tejesdobozokon is találkozhatunk a csellengők fényképeivel. A közelgő nyári szünidő e szempontból különösen veszélyes.

- Ez a probléma a kamaszkorban a leggyakoribb, akkor indulnak a gyermekek kalandot keresni - mondja Szigeti Mónika, a kaposvári nevelési tanácsadó  szakpszichológusa. - Ilyen esetek az év bármelyik időszakában előfordulhatnak, de a nyári évszak, amikor kevesebb gondot okoz a szállás, hatványozottan növeli a csellengő gyermekek számát.

Eltűnt gyermekek


Nyáron sok gyermek marad otthon egyedül, a szülőknek pedig egyre kevesebb a pénzük arra, hogy táborokba, szabadidős tevékenységekre írassák be őket. Lányok gyakrabban csellengenek el, mint fiúk - a kaposvári családsegítő központnak is inkább a fiatal lányok eltűnését jelentik szüleik vagy gondozóik. Sokan azonban a rendőrség közreműködése nélkül, önként hazamennek. A legtöbb fiatal és kiskorú nem otthonról, hanem az intézetből lép meg.

- Gyermekotthonokból 690 eljárás történt eltűnés miatt, azért mondom, hogy eljárás, mert ez nem 690 gyermeket jelent, hanem esetet, hiszen volt olyan gyerek, aki tizenhétszer tűnt el - mondta el a Kapospontnak Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az eltűnt intézetis fiatalokat számos esetben rokonaik, barátaik körében találják meg: négyszázan kerültek elő így, kétszázan pedig önként jelentkeztek. Az eltűnt fiatalokat általában egy hónapon belül megtalálják - kilencven napnál hosszabb ideig mindössze egyetlen fiatalt kerestek Somogyban.

Címkék: csellengők, fiatalkorúak, eltűntek, gyermekotthon, kék hírek, rendőrség