A rend őrei elsősorban bűn és balesetmegelőzési oktatásokba vonnák be a települések cigányságát. A bűncselekmények csökkenését várják ettől.

Minden 2. házban roma család lakik nagybajom egyik utcájában. Jól megférnek egymás mellett a nemromákkal. A somogyi városban, csaknem 100 cigány él. Elnökük szerint az itt élő cigányok keveset tudnak a bűnmegelőzésről, a közlekedés szabályairól.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Szekeres Gabriella azt mondja: nagyon sok embert megbüntettek a bicikli felszereltségének hiánya miatt. Erre is ha odafigyelnek, megmondják nekik, hogy ezt meg ezt szerezzék be, ezáltal csökkene a büntetés.

Az országban is egyedülálló együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön 9 Nagybajom környéki településsel a Napkerék Egyesület és a Kaposvári Rendőrkapitányság. Az ünnepségen kiemelték: elsősorban a bűn és balesetmegelőzés területén terveznek együttműködést.
A Kaposvári Rendőrkapitányság kapitánya, Buzás László azt mondja: el szeretnék érni, hogy kevesebb baleset történjen a cigányok sérelmére. És a nagybajomi rendőrőrs területén kevesebb legyen a bűncselekmény összességében.

A polgárőrségbe is bevonnák a cigányokat. És támogatnák azokat a fiatalokat, akik rendőrnek készülnek. Ezen kívül a cigányság történetével is megismertetik a rend őreit. A kormányhivatal is támogatja a kezdeményezést. A Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Juhász Tibor hozzátette: azokon a területeken, amik szakmailag hozzájuk tartoznak, például a munkaügyi és az oktaási területeken és természetesen az egészségügyi ellátás területén.
A jövőben egyébként több kistérségre is kiterjesztenék a kezdeményezést.

Címkék: cigány, kisebbségi, bűnözés, nagybajom, kék hírek, rendőrség