KRESZ


Minden kerékpárra előre egy fehér vagy kadmiumsárga fénykibocsátó lámpát kell felszerelni, egy megbízható kormányberendezéssel kell rendelkzenie a kerékpárnak, az első és a hátsó kerékre külön ható megbízható fékberendezéssel, valamint kötelező hangjelző berendezés a csengő, az első keréken legalább egy darab küllőprizmával, borostyánsárga színűnek kell lennie, a hátsót helyzetjelző lámpával kell felszerelni. Aminek piros színt kell kibocsátania. Ezek azok a kötelező tartozékok, amik egy kerékpárról sem hiányozhatnak. A rendőrök egész áprilisban figyelik a bringásokat a somogyi utakon. Ha bármi hiányzik a járműről, a helyszíni bírság 3000-től 20000 forintig terjedhet.

Az új túrabiciklik egy része a KRESZ-szabályainak teljesen megfelel, erre többet nem kell költeni. Mindennel felszerelve most csaknem 50 000 Ft-ot kóstál.

A kaposvári Béczi István több szabállyal nem ért egyet. Azt mondja: elsősorban a borostyán színű prizmával, amit a küllőre kellene feltenni. Szerintem ez már elavult, ennél vannak sokkal fejlettebb fényvisszaverő cikkek is vannak, amikkel sokkal jobban látható az ember. Az országos akció óta a szaküzletet egyre többen keresik fel.
A kaposvári Dream Bike kerékpárszaküzlet tulajdonosa, Andok Norbert szerint amióta tart ez a rendőrségi akció, azóta ugrásszerűen megnőtt a prizmánk eladások, a lámpák, világítószettek, hangjelző berendezések eladásainak száma.  

A tavaszi, nagy forgalomban bizony fontos, hogy ne csak a rendőrök kedvéért, hanem mindenki saját érdekében is betartsa az előírásokat. A kaposvári Szmolka János azt mondja: most vett a jó időben a kerékpárt, minden feltételnek eleget tesz, elől lámpa, hátul lámpa. És igyekszik oldalra húzódni. Mert az autósok szerinte nem nagyon veszik figyelembe a kerékpárosokat.
A rendőrök két hét alatt csaknem 1000 kerékpáros ellenőriztek. A bringások harmada követett el valamilyen szabálytalanságot. A leggyakoribb kihágás az volt, hogy ittasan ültek nyeregbe. Eddig több mint 100 ezer forint bírságot szabtak ki a rendőrök.

A kapcsolodó dokumentum fülre kattintva, megnézheti a rendőrség jelentését a kerékpárosok ellenőrzésről.

 

Kapcsolódó anyagok

Címkék: bringás, csengő, nélkül, kerékpár, ellenőrzés, kék hírek