2005-től 4 éven át 22 százalékos csökkenés volt a somogyi adatokban. A tavalyi 21 672 bűncselekmény ezért drasztikusan szakította meg a kedvező folyamatokat. Somogyban kétharmaddal több bűncselekmény történt tavaly, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor az ország többi megyéjében is növekedést – bár lényegesen alacsonyabb mértékűt – jegyeztek fel a bűnesetek számában. Átlagosan 13%-ost.


Somogy mellett Csongrádban (38%) és Tolnában (30%) mutattak ki nagyon jelentős emelkedést. A százezer lakosra jutó regisztrált bűncselekmények számában Somogy vezeti a megyék és a főváros rangsorát 6760-as értékkel.

bűncselekmények


A bűnesetek legnagyobb részét, mintegy felét a vagyon elleni cselekmények tették ki, számuk 26%-kal növekedett (11 122-re) a bázisidőszakhoz képest. Az összes bűncselekményen belüli részarányt tekintve a közrend elleni jogsértések következnek, a 2009. évihez képest három és félszeresére növekedtek. Több mint 6900 ilyen esetet jegyeztek fel Somogyban. A gazdasági jellegű törvénysértések (1617) kisebb arányt képviseltek, de számuk négyszeresére emelkedett egy év alatt. A személy elleni bűncselekmények között a könnyű testi sértések száma gyarapodott 47%-kal.


Javult a felderítési arány. Több mint 3900 bűnelkövetőt azonosítottak tavaly a somogyi nyomozók. 18%-kal többet, mint egy évvel korábban. Százezer somogyi lakosra 1236 elkövető jutott a vizsgált évben. A hatóságok előtt 11 198 sértett természetes személy vált ismertté a bűncselekményekben.
Forrás: KSH

Címkék: bűnelkövető, bűnös, vagyon, statisztika, rendőr, kék hírek