Először egy rendőr lépett a bírósági pulpitusra. Arról faggatta a bírónő, hogyan fogták el a zsarolót. A garázsajtó nyílásán át átvette a dvd-tokot, de ekkor már figyeltük és lekapcsoltuk- mesélte a nyomozó. A dvd-ben csak összevagdosott papír volt. Bűnjelként a bíróságon bontották ki. A zsaroló fiú nem fejtett ki ellenállást, együttműködött velünk- mondta a rendőr. A laptopot, az autót lefoglalták tőle. A zsaroló fiú ügyvédje egy híváslistát mutatott, és azt kérdezte a nyomozótól: vajon ki hívta fel többször is a sértettet egy hónappal a rendőrségi akció előtt a megyei főkapitányságról, holott állítólag csak később tettek feljelentést. A nyomozó erre nem tudott válaszolni. Az ügyvéd kérte, hogy erről nyilatkozzanak a rendőr felettesei is.    

Ezután egy motorkerékpár-szerviz vezetője tanúskodott. Ő csupán arról tett említést, hogy nem emlékszik rá, járt-e nála a két vádlott. Egy karcolás javítása drágább, mint egy 100 ezer forintot érő motor, a járgány értékét meghaladja a helyreállítás, fényezés, ez többszázezer forintot is kitehet.

-Mint közeli hozzátartozó megtagadhatnám a vallomást a fiam ügyében, de beszélni akarok- ezzel kezdte a zsaroló fiú édesapja. Elvált, a fiút az anyja neveli, az apával csak hétvégenként találkoztak személyesen, ilyenkor néha kirándulni mentek. Naponta beszéltek egymással telefonon. Heti 10 ezer forint volt a zsebpénze, maximum havi 50 ezer. De ajándékokat, főként technikai eszközöket is kapott az építész apától. A gyerek egy székesfehérvári középiskolában tanult, de leromlott a tanulmányi eredménye, az órákról hiányzott. Nyaranta dolgozott, egy vidámparkban is, ebből vette meg a motor felét. Arra tanítottam, ha dolgozik, adok mellé pénzt is, hogy ösztönözzem, állította az apa. Hamarosan roller és bicikli kölcsönzőt nyitott a tizenéves fiú és 28 éves barátja. az apa adta bérbe nekik a teraszt. Napi 20-30 ezer forint volt a bevétel, a nyári keresetükből közösen egy autót vettek.

A fiút a nagymama is támogatta, ő 200 ezret adott. A szülők nem vették észre, hogy a gyerek túlságosan költekezik. Szórakozni, diszkóba járni az átlagosnál kevesebbet járt, 3 hetente. Budapestre utaztak vásárolni a barátjával telefonokat, játékprogramokat vettek. A sértetti családdal nem tartották a kapcsolatot, bár az étteremhez a lakást évekkel ezelőtt a zsaroló fiú apja építette- tartozik is neki a sértett apja azóta is, állítja. Koholt a vád, jelentette ki az építész, mert a vendéglősnek anyagi gondjai voltak, holott többszázmilliós a vagyona. A két gyerek között nem tiltotta a barátkozást, bár a korábbi üzleti vita miatt azzal is fenyegették, hogy feljelenti az Apehnél. Évi 10 milliót keres, A Balaton-parton az számít embernek, akinek a turizmushoz kapcsolódó üzlete, vendéglátóhelye van. Jogosítványa a fiúnak nem volt, a barátja vezetett. A 28 éves férfi szemmel láthatóan félt, a Lelle éjszakai életét uraló köröktől, uzsorásoktól, jelentette ki a zsaroló fiú apja.    

Ezután a megzsarolt fiú édesapja lépett a tárgyalóterembe. Elmondta, hogy 2009. nyarán a gyermeke viselkedése megváltozott, bezárkózott, nem mert kimenni a lakásból. Azt találgatták, vajon a serdülőkor miatt, vagy talán drogot szed. Egyszer a gyerek sírt álmában. 2010. tavaszán jöttek rá, hogy tűntek el kisebb-nagyobb összegek a házipénztárból. Az anyja sírva ment át a gyerekhez, ha szereti, akkor mondja el, hogy ő vitte-e el a pénzt. A fiú sírt, majd bevallotta, hogy folyamatosan zaklatták, fenyegették.  Aznap éjszaka az apa ügyvédhez ment. Közben skypon jött az újabb fenyegetés a fiúnak: "Kivégezlek, megöllek a családoddal együtt!"

-Büszke vagyok rá, amit elértem, sohasem vinném el egy másik országba a vagyonom- mondta a bíróság előtt a megzsarolt fiú apja. A nagyszülők, a szülők munkája, örökség, bankhitel is gyarapítja a vagyonát. Családi vállalkozást üzemeltet, éttermeket, élelmiszer-nagykereskedést. Napi bevételeink vannak, éjfélkor zártunk, a pénzt már nem vihettem sehová, mondta. Már 2007-ben is észlelték, hogy valaki a kasszába nyúlt, de nem tudták kicsoda. Néha napi másfél-2 millió forgott a pénztárban. 2009-ben már többszázezer forint hiányzott, ezt vették észre.
A két gyerek között a kapcsolatot már korábban meg akarta szüntetni, mert az akkor 14 éves zsaroló fiú 10 telefont akart eladni az étteremben szakácsoknak, pincéreknek. Ezt gyanúsnak találta. A fiú felnőtt, telefonboltos barátja később eljött és sírva kért bocsánatot tőle a zsarolásért. Azt mondta neki, ha rendőri védelmet kapna, sok mindent el tudna még mondani. A per májusban folytatódik.  

Címkék: 11 millió, vád, tárgyalás, zsarolás, apa, kék hírek