Ökölpárbajban meghalt egy 34 éves férfi a donneri gyalogos felüljárón Kaposváron. Haragosával összeverekedtek. Egy ütéstől olyan szerencsétlenül esett, hogy beverte a fejét a betonba és meghalt.

A sértett tavaly egy júliusi délután barátjával és annak húgával italozott, nagy mennyiségű szeszes italt fogyasztottak. A sértett részegen délután 15 órakor a donneri gyalogos felüljáró Petőfi téri végénél haladt a barátaival, amikor szembetalálkozott a vádlottal. Egy régi konfliktus miatt az ittas fiatalember szóváltást kezdeményezett ellenfelével, egymást szidták, majd lökdösődni kezdtek. A barát és a húga választotta szét őket. A vádlott távozni akart, de a sértett verekedésre hívta, és a feje felé ütött. A 32 éves férfi ekkor dühös lett, ököllel szájon vágta a haragosát, és mellkason rúgta. A sértett a lejáró korlátjának tántorodott, a szája vérezni kezdett. A vádlott ezután a felüljárón várakozó barátnője felé indult.

A megütött fiatalember azonban utolérte, és a kezében tartott kulcsával karcolásos sebzést ejtett a félmeztelen vádlott hátán. A 32 éves férfi erre megfordult, és újabb ütést mért ellenfele arcára. Az ittas sértett hanyatt esett, tarkóját a lejáró érdesített felszínű beton aljzatába ütötte, és eszméletét vesztette. A verekedés győztese látta, hogy ellenfele súlyosan sérült, de elment a barátnőjével a helyszínről. A mentősöknek ugyan bejelentést tett álnéven arról, hogy egy ember elesett, és a felüljárón fekszik. A barát és a húga hívtak mentőt a sértetthez, aki a kórházba szállítása után a harmadik napon meghalt az ápolás ellenére. Agysérülése végzett vele, a kisagyi mandulái az öreglyukba ékelődtek az ütéstől.

Az ügyész vádbeszédében kitért arra, hogy szerinte nem volt szó önvédelemről, mert a vádlott nem tett semmit, hogy kikerülje a konfliktust, elfogadta ellenfele felhívását a verekedésre, ezzel mindketten kölcsönösen a jogtalanság talaján álltak. A sértett hergelte a vádlottat, de a 32 éves férfinak látni kellett volna, hogy ellenfele erősen ittas, számítani kellett volna arra, hogy emiatt eleshet egy ütéstől, és súlyosan megsérülhet. A tettes elmehetett volna, de visszafordult, hogy a korábbi nézeteltérése miatt bosszút álljon.

A sértett támadott hátulról, a vádlott az életét védte, nem tudta a támadó szándékát. Kérte, hogy ne a barátnője előtt provokálják. Az első és a második összecsapásban többször megütötték az arcát, a nyakát, ezt orvosi látlelet bizonyítja, mondta az ügyvéd, aki védence felmentését kérte jogos önvédelem miatt.

Nem lehet szó önvédelemről, mert az első ütés után a vádlott a barátnője felé indult, ám visszatért a helyszínre, hogy folytassa a verekedést, szögezte le a bíró. Halált okozót testi sértésért 3 év 6 hónapra ítélte a vádlottat, ezt többszörös visszaesőként fegyházban kell letöltenie. A hasonló ügyekben nehéz korrekt ítéletet hozni, mert a sértett családja szerint emberölésért súlyos büntetés jár, a vádlott pedig azzal védekezik, hogy csak megütötte áldozatát, nem akarta megölni. A tanúk, még az elfogulatlanok is többféleképpen adták elő a történteket, ezért nehéz a valóságnak megfelelően megállapítani a tényállást. Az összetűzésben a sértett is szerepet játszott, ezért nem ítélte a bíró hosszabb szabadságvesztésre a tettest.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész hosszabb időtartamú szabadságvesztés kiszabását kérte, a védelem felmentésért fellebbezett a Pécsi Ítélőtáblához.

Címkék: ökölpárbaj, Donner, Kaposvár, kék hírek