Gyanús nyomokra lettek figyelmesek a desedai Joker kikötőnél a halőrök. kaposfüredi,
A Kaposvári Sporthorgász Egyesület halőre Kiss Gábor azt mondja: egy csónak útját követték az ösvényen keresztül és ott találták meg a hálót vízbe fagyva.


A 100 méter hosszú háló csapdájába esett több tucat nemeshal is. Rengeteg csuka, süllő.
A halőrök szerint néhány napja rakhatták le a hálót. A halőrök azt mondják: szörnyű kínok között pusztultak el állatok.

Óriási kárt okoznak a Deseda halállományában az orvhalászok. A Kaposvári Sporthorgász Egyesület másik halőre Haller Zoltán, halőre szerint nagyon gyalázatos, nagymértékű állatkínzásról van szó. A halak most tilalmi időszak révén ikrásak, ilyenkor fokozottan veszélyes rájuk a háló. A parttól néhány méterre az orvhalászok zsákokat is elrejtettek.

A  Somogy Megyei Rendőrkapitányság sajtóreferense Bíró Gábor szerint fennállt annak a lehetősége is, hogy egy csónakot vittek el a kikötőből, és segítségével helyezték el a hálót, de ezt visszavitték az ismeretlen elkövetők. A rendőrség eljárást indított az ügyben.


Ha bebizonyosodik az állatkínzás, az orvhalász akár 3 év börtönt kaphat. Somogyban a Balatonon a legjellemzőbb az orvhalászat: tavaly 31 rapsicot értek tetten a tónál. De ennél jóval többen lopják a halat, több százmilliós kárt okoznak évente. A többi kis tóról, vízfolyásról nincs összesített adat a megyében.

Címkék: kék hírek