izraelita3

Hetvenöt síremléket borítottak fel, főleg olyan márványokat, amelyek nem voltak lebetonozva. A rongálást péntek délelőtt vették észre. A helyszínelés idejére lezárták a területet, a rendőrök nyomkövető kutyák segítségével keresik az elkövetőket.

izraelita2

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a Kapospontnak elmondta: rongálás ügyében indítottak ejárást ismeretlen tettes ellen. A kár megállapítása folyamatban van.

izraelita1

Telefonon felhívtuk a kaposvári hitközség elnökét, Róna Pétert, aki tőlünk értesült az esetről. A rongálást felháborítónak tartja, minél előbb szeretné megtekinteni a helyszínt. Egy kaposvári vandalizmusra is felhívta a figyelmet: a Baross Gábor utcában egy emléktáblájukat nemrég festékkel fújta le valaki, egy sablont helyezett fel, de a festék olvashatatlanná vált.

Suchman Tamás megkeresésünkre elmondta: 5 évvel ezelőtt újították fel. a temetőt
- Előtte sokáig rossz állapotban volt, hogy nem volt átalakítva, ugyanakkor a tanács dolgozói nagyon rendesek voltak, dolgoztak rajta az utóbbi 5 évben - tette hozzá.

Suchman Tamás a KaposPontnak elmondta: Marczali Henrik - aki sokat tett a településért - az ő családi sírját is kettétörték.

Suchman Tamás hozzátette: bízik abban, hogy a rendőrség megtalálja a tetteseket.

Somogy a legutóbbi ekkora méretű hasonló eset 10 évvel ezelőtt Nagyatádon történt: több mint száz sírt rongált meg egy kamasz fiúkból álló társaság, őket elfogták a rendőrök.

Közlemény

Elképesztő és szégyenletes, amit vandálok a marcali zsidó temetővel tettek. Függetlenül attól, hogy politikai indítéka vagy felelőtlen fiatalok vandalizmusa húzódik a háttérben, a cselekmény megbocsájthatatlan, mélységesen elítéljük. Megbocsájthatatlan, mert nem csak rongálást követtek el a tettesek, hanem kegyeletsértést és az emberi méltóság elleni cselekményt is egyben. Az emberi méltóság védelme mindenek felett áll. Aki képes bemocskolni az elhunytak emlékét, az nem tiszteli az élő embert sem, nem tisztel semmilyen értéket. Ez megdöbbentő és elfogadhatatlan. A Somogy Megyei Önkormányzat segítséget fog nyújtani a sírok mielőbbi helyreállításához.

 

Kaposvár, 2011. január 28.

Gelencsér Attila

a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke

Címkék: sír, rongálás, kék hírek, Marcali