Legtöbb vonulás egy nap alatt:

2010. május 16-án hatalmas vihar söpört végig Somogy megyén. A vihar miatt 367 esetben vonultak a megye hivatásos és önkéntes tűzoltói, akik a megye szinte valamennyi kistérségében dolgoztak.

Legnagyobb kiterjedésű tűz és a legtöbb egység beavatkozása egy tűzesetnél:

2010.03.20-án délután Balatonlellére a Május 1. u. végére riasztották a tűzoltókat, ahol 30 hektáros területen égett a nádas és épületeket veszélyeztetett. A IV-es fokozatú tűzesethez a kaposvári, siófoki, marcali, keszthelyi és a balatonboglári egységek vonultak, akik 3 db ”C” sugárral és kéziszerszámokkal eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Legtöbb sérüléssel járó baleset:

2010.10.21-én hajnalban az M7-es autópálya 138,5-ös kilométerszelvényénél egy ukrán mikrobusz kamionnal ütköztött. A mikrobuszba 5 személy beszorult, őket a balatonboglári tűzoltók feszítővágóval szabadították ki. A mikrobuszban utazók közül 2 fő elhunyt, 5 fő súlyos és 2 fő könnyű sérüléseket szenvedett.

Legnagyobb kárértékű tűzeset:

2010. 01.19-én délelőtt Kaposváron a Rákóczi téren lévő irodaházhoz riasztották a tűzoltókat, mivel az egyik földszinti irodában tűz keletkezett. A kaposvári tűzoltókon kívül (5 gépjárművel érkeztek a tűzesethez) dombóvári és szigetvári egységek, valamint a KÖTÉL egyesület tagjai is részt vettek az oltási munkákban. A tűz átterjedt a felette levő 3 szintre, valamint a szomszédos tanteremre. Az épületben kb. 160 fő tartózkodott, 5 főt a tűzoltók segítségével menekítettek ki. Személyi sérülés nem történt. A munkálatokban 31 fő hivatásos, 12 fő önkéntes tűzoltó vett részt. A becsült kár kb. 25 millió forint.

Legnagyobb lakosságvédelmi intézkedés:

2010.05.15. - 2010.06.18. közötti viharos időszakban a rendkívüli időjárás során 22 településen 36 családi ház sérült, melyből 8 lakatlan volt. 44 főt ideiglenesen ki kellett költöztetni otthonából.

Legnagyobb érdeklődésre számot tartó eset:

2010.04.29-én katasztrófafelszámolási és együttműködési gyakorlatot rendezett a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Kaposvárt elkerülő 61-es számú fő közlekedési út Toponári pihenőhelyén. A gyakorlaton részt vettek azok a rendvédelmi és együttműködő szervek szakemberei, összesen 90 fő, akik részt vennének egy esetlegesen bekövetkező tömegkatasztrófa idején a mentésben.

Időjárási legek:

Somogy megyében a 2010.05.15. - 2010.06.18. közötti időszakban a rendkívüli időjárás miatt az alábbi események történtek:

A folyamatos esőzés miatt a megye több területén a vízfolyások kiléptek medrükből, illetve elöntéssel veszélyeztettek, a csapadékvíz elvezető árkok telítődtek, ezért az alábbi 25 településen vált szükségessé belvízi védekezés: Berzence, Kaposszerdahely, Potony, Barcs, Andocs, Mernye, Törökkoppány, Nágocs, Miklósi, Som, Ádánd, Lulla, Csurgó, Somogytarnóca, Kaposvár, Kaposhomok, Lipótfa, Drávaszentes, Kisgyalán, Taszár, Baté, Kaposkeresztúr, Babócsa, Pamuk, Balatonkeresztúr. A védekezés során főként homokzsákkal kellett töltést magasítani, buzgárt elfogni, épületeket, vízműveket körül venni. Azonban volt olyan terület (pl. Berzence), ahol töltés átvágással a megáradt patak mezőgazdasági területre vezetésével kellett megvédeni kb. 75 családi házat a benne élő 150 lakossal. Sok esetben (Som, Ádánd, Lulla, stb.) elegendőnek bizonyult a figyelőszolgálat működtetése is.

A rendkívüli időjárás során 22 településen 36 családi ház sérült, melyből 8 lakatlan volt. 44 főt ideiglenesen kellett kiköltöztetni.

A fent említett időszakban Somogy megyében a rendkívüli időjárással kapcsolatban összesen 1255 esetben került sor a hivatásos és önkéntes tűzoltóságok riasztására a vihar miatt. Az esetek darabszám szerinti megoszlása az alábbi:

-  Faeltávolítás: 909 db

- Vízszivatás: 346db

A vizek kártétele elleni védekezés során összesen a megyében több mint 20000 db homokzsák került felhasználásra.

Címkék: legek, tűzoltók, kék hírek