furedi fogat

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat egy 29 éves somogyjádi és egy 39 éves kaposfüredi férfi ellen a megyei főügyészség. A vádlottak együtt dolgoztak egy kaposfüredi majorban. Idén egy május 7-én délután mindketten felszálltak egy fogatra, amit a főnökük hajtott. A szőlőhegyre mentek, ahol a két férfi bort ivott. Visszafelé az Ibolya utcában haladtak, amikor egy autós a lovaskocsi mellé húzódott, és fennhangon felelősségre vonta a hajtót és utasait, mert a jármű nem volt kivilágítva.

A hangos beszédtől a lovak megriadtak, a fogatosok pedig sérelmezték az autós hangnemét. Utánafordultak, hogy felelősségre vonják. A kocsi a férfi szüleinek házánal, a bejáró hídján parkolt. A somogyjádi férfi leugrott a fogatról, a nyitott ablakon behajolt, és megragadta a sofőr ruháját. Felszólította, hogy szálljon ki.

A vádirat szerint az ingét elszakította, és arcul ütötte. A bántalmazáshoz csatlakozott a kaposfüredi férfi is, egy nádból készült ostorral a sértett torka felé bökött, két karcolást ejtett a nyakán. Az autós fiatalember megpróbált kitérni a támadás elől az ülésen az oldalra dőlve, majd kiszállt. A kaposfüredi férfi kétszer az oldalába rúgott, a sértett a földre esett. Ekkor két újabb rúgást kapott.

A házban felfigyeltek a kiabálásra, a fiatalember szülei kiszaladtak, és a védelmére keltek. Az apja felkapta az elejtett ostort, és a vádlottak felé ütött, hogy a figyelmét elterelje a fiáról. A somogyjádi férfi ekkor kitépte a kezéből az ostort, az apa a lendülettől elesett. A támadója nagy erővel az oldalába rúgott. Ezután az anya kiabálására a két férfi távozott a fogattal. Az apát mentő szállította a kaposvári kórházba. Eltört a bordája, roncsolódott a lépe. Négy hét alatt gyógyult, maradandó fogyatékossággal, mert a lépét a sebészeknek el kellett távolítaniuk.

Az első bírósági tárgyaláson az elsőrendű vádlott, a somogyjádi férfi azt vallotta, hogy bűnös a garázdaságban, de nem ő rúgta meg életveszélyes sérülést okozva az idős férfit. A másodrendű vádlott, a kaposfüredi férfi nem tett vallomást, csupán annyit hangsúlyozott: ha a fogat hajtója nem elég gyakorlott, balesetet is okozhatott volna az autós, aki a hintóra rántotta a kormányt.

Az autós fiatalember ellentmondó vallomásokat tett a bíróság előtt, és korábban a rendőrségen is arról, hogy ki és hogyan bántotta a két támadója közül. Az apa és az anya is azt állította, hogy az elsőrendű vádlott mért rá majdnem végzetes rúgást. Az ügyben orvos szakértőket is meghallgatott a bíróság.

A bíróság a mai ítéletében bűnösnek találta a vádlottakat. A somogyjádi fiatalembert 2 év börtönre ítélték testi sértésért és garázdaságért. Két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. A kaposfüredi férfit garázdaság elkövetése miatt kapott 250 ezer forint pénzbüntetést. A bíró indoklásában kifejtette: maguk a vádlottak ismerték be korábbi vallomásaikban, hogy a közlekedési szituáció miatt támadt szóváltás után ők határozták el, hogy utánamennek az autósnak. Az összetűzés során vitathatatlan, hogy ők ketten szálltak le a fogatról.

A verekedésről azonban többen többféleképpen mondták el a történteket, különösen a sértett autós fiatalember, akinek a vallomásából csak azokat részeket fogadta el a bíróság, amelyeket más bizonyítékok is alátámasztanak. Hogy miért mondta el bizonytalanul a sértett a történteket? Ez a fiatalember személyiségéből is fakadhat, de néha nehéz megmondani egy verekedés során egy bántalmazott embernek, hogy pontosan hogyan történt minden, mondta erről a bíró. Az autós férfi édesapja és anyja vallomását viszont elfogadta a bíróság, ezeket meggyőzőnek találta. Ennek alapján állapította meg az ítélet, hogy a somogyjádi férfi követte el a rúgást, ami életveszélyt és maradandó fogyatékosságot okozott. A fogaton ülő többi férfi vallomásai is ellentmondásosak voltak, volt aki azt mondta: háttal ült a történteknek és nem látott semmit.

A testi sértésért adott büntetés, a 2 év börtön a törvényi minimum, de felfüggesztésére nem látott lehetőséget a bíró, tekintettel arra, hogy komoly tárgyi súlyú a bűncselekmény, és az elítélt egy idősebb, nálánál gyengébb fizikumú idős férfit bántalmazott. Az ügyész a somogyjádi férfi ítéletének súlyosbításáért fellebbezett, a kaposfüredi férfi ítéletét tudomásul vette. A somogyjádi férfi a és ügyvédje a testi sértés vádja alóli felmentésért, másodsorban enyhítésért, és végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésért fellebbezett a Pécsi Ítélőtáblához. A kaposfüredi férfi és ügyvédje három nap gondolkodási időt kért, hogy eldöntsék, fellebbeznek-e.

Címkék: kék hírek