2007. május végén egy német férfi leesett a szőkedencsi háza tetejéről, ahol éppen szigetelést végzett. Egy rosszul rögzített létráról zuhant le 6-7 métert, a teste bal oldalára érkezett. Belső sérüléseket szenvedett, bordatörést, léprepedést, az egyik veséje leszakadt, zúzódások borították. Mentő vitte a marcali kórházba. A betegfelvétel után hasi ultrahangot, röngenfelvételt készítettek róla, majd a sebészetre vitték. Itt laborvizsgálat és EKG következett. Megműtötték, de a vád szerint a sebész a tőle elvárható figyelem és körültekintés hiányában elmulasztotta eltávolítani a roncsolt vesét, és arra sem gondolt, hogy bélátfúródása van a betegnek. Később a vesét kivették, majd 2 napra rá a bélátfúródást is felismerték és kezelték. A német férfi a baleset után egy héttel meghalt a kórházban. A halál oka vérmérgezés volt, ez gennyes hashártyagyulladástól alakult ki. A vádlott foglalkozási szabályszegései és a beteg halála között okozati összefüggés nem mutatható ki az ügyészség szerint, mert ez a műtéti szövődmény kategóriájába tartozik.

A  bíróságon szerdán az Egészségügyi Tudományos Tanács az ügyben hozott szakértői véleményének ismertetésével kezdődött a tárgyalás. Ezután a perbeszédek következtek. Végül a bírónő meghozta a döntését. Először a vádlott szakmai múltjáról beszélt, a sebész 1983 óta praktizál. A német férfi ügyében először azt vizsgálta meg, hibáztak-e a mentők a szállításnál. Nem, helyesen döntöttek, amikor a nagy távolság miatt nem a kaposvári, hanem a marcali kórházba vitték a beteget, akinél az ultrahang baloldali bordatörést állapított meg. Állapota azonban fokozatosan romlott, fájdalmai voltak, véreset vizelt. Mivel a keringése is megingott, gyors laborvizsgálatok után azonnal megműtötte a vádlott. Az első műtés során a leszakadt lépet kivette. A bélsérülés következményei nem voltak láthatóak, a vese sérülésének ellátása azonban elmaradt, ezt a vádlott több lépcsős módon akarta elvégezni. Azonban szakmai szabályszegést követett el, amikor a hashártya mögötti terület feltárását elmulasztotta.

A roncsolt bal vesét már az első műtét időpontjában el kellett volna távolítani, szögezte le a bírónő indoklásában. A vádlott nem tudott olyan szakmai okot megnevezni, ami miatt a vese feltárásától eltekintett. Később egy második műtét során ezt már elvégezte, ekkor kioperálta a vesét. A beteg állapota ezután ingadozott, némi javulás után lélegeztetőgépre tették. A sérülés utáni 6. napon a vádlott észrevette, hogy a sebeken át béltartalom ürült, de ennek nem tulajdonított jelentőséget, a hasat nem tárta fel. Június 6-án végezte el a hasi műtétet, két nap késéssel, ezt azonban azonnal meg kellett volna tennie, mondta ki a bíróság.

Az ügyben sok szakértői vélemény született. Kaposvári és veszprémi szakértői intézet, a debreceni egyetem, és az Egészségügyi Tudományos Tanács is véleményt nyilvánított, urológus, traumatológus és intenzív terápiás szakértőt is meghallgattak. A bíróság az összes szakértői állásfoglalást mérlegelte. Eszerint a vádlott nem követett el diagnosztikai tévedést, de szakmai szabályszegésnek ítélte a 36 órás késlekedést, és azt a tényt, hogy a vádlott nem tekintette meg az összes ellátásra váró sérülést. Nem biztos, hogy a beteg túlélte volna, de javított volna felépülésének esélyein, ha a vádlott megfelelően látja el.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész azt kérte, hogy a vádlottat hosszabb időre tiltsák el e foglalkozásától, a védelem pedig felmentésért, illetve az eltiltás eltörléséért fellebbezett.           

Címkék: kék hírek