moldav-plakat

Hetekig bujkált a szőlőhegyben az őt üldöző zsaruk, határvadászok elől

A fiatal, vékony testalkatú férfit az útlevélellenőrök kapcsolták le egy vonaton a gyékényesi vasútállomáson, miután kiderült, hogy útlevele csak gyenge minőségű preparátum. Mivel anyanyelvén kívül nem beszélt idegen nyelveket, csak a románt, így tolmácsot hívtak hozzá, és az eljárás lefolytatása után a szabályok szerint átadták az illetékességet a Somogy megyei rendőröknek. A férfi, aki mindvégig együttműködést színlelt, ekkor jelezte, hogy szeretné elvégezni szükségleteit. Ezután az őrök visszazárták a szobájába – ő csak erre a pillanatra várt. Hihetetlen erővel, puszta kézzel szétfeszített egy lakatot (!), majd  meghajlította az ablakot biztosító szögvas rácsot is, és az alig húszcentis résen átpréselve magát, kiugrott az épületből.Annak ellenére, hogy megsérült, egyszerűen átmászott a kétméteres fémtüskékkel tűzdelt kerítésen, és futásnak eredt az utcán. Nem rémült meg az őt üldöző rendőrök figyelmeztetésétől, sem attól, hogy ha nem áll meg, lőni fognak rá. Pillanatok alatt eltűnt a település utcájáról a kertek irányába.

Többen is találkoztak vele, miközben menekült. Senki sem sejtette közülük, hogy a veszélyes bűnözővel futott össze. Egy szemtanú mellett a telkén futott el az idegen. Egy másik helybeli asszony meg- találta fél pár cipőjét a szőlőben. Hiába keresték nagy erőkkel a rendőrök, még a nyomkövető kutya is csak egy ideig talált szagnyomot. Hetekkel később még a környéken bujkált, és több pincébe is betört, ahonnan ruhákat és cipőt szerzett magának. A környék falvaiban sokan nem mertek sötétedés után az utcára menni, és mindenki rettegett a menekülő férfitől. Legtöbben attól tartottak, hogy mi történik majd, ha náluk keres rejtekhelyet a padláson, vagy a melléképületekben. Néhány nap után azt beszélték a falubeli emberek boltokban és utcákon, hogy már biztosan tovább állt a titokzatos idegen, de ekkor újabb hír jött róla, és ismét nyomot hagyott maga után. Feltört egy autót a szomszéd faluban.

Hogy ma merre járhat, és hogy mi lehetett az úti célja a rejtélyes, vékony dongájú, bivalyerős moldáv férfinak, azóta sem tudják a hatóságok. A környék falvaiban élők azt remélik, hogy már tovább állt az idegen, és nem kell tőle tovább félni.

Németh Csaba

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: Moldáv, menekülő, Bűnöző, hajtóvadászat, Zákány, zsaru, Somogy, kék hírek