A parton vette észre a balesetet egy járókelő kedden délután. Döbbenten látta, hogy oldalára dől a hajó, emberek potyognak a vízbe. Mobiltelefonon hívta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es segélyhívó számát. A bejelentő elmondta: Balatonalmádi előtt jutott bajba a vitorlás.

Az ügyelet azonnal a Balatonkenesei Vízirendészeti Rendőrőrs járőreit küldte a helyszínre, akik a parttól kb. 700 méterre megtalálták az akkor már részben elsüllyedt vitorlás kishajót. Megtalálták az utasait is, akik a vízben összekapaszkodva várták a segítséget. Szerencséjükre fel tudták venni a mentőmellényeiket. A 39 éves budapesti és gyulai férfit a járőrök azonnal kimentették a tóból, és 10 perc alatt a balatonalmádi kikötőbe szállították. A mentőszolgálat munkatársai már helyszínen várták és ellátták a két férfit.

A mentés idején másod fokú viharjelzés volt érvényben a Balatonon, amely minimum 60-70 km/h szélerősséget jelent, továbbá a Balaton vízhőmérséklete nem haladta meg a 11 C fokot, ezért különösen fontos volt, hogy a személyeket minél hamarabb kiemeljék a vízből a kihűlés veszélye miatt, nyilatkozta a történtekről Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai felhívják a Balatonon tartózkodók figyelmét, hogy az őszi időjárási körülményekre is tekintettel fokozott figyelmet fordítsanak az október 31-ig működő 29 viharjelző állomás jelzéseire, valamint azt követően a napi időjárás előrejelzés adataira, mert az előzetes tájékozódás életet menthet.

Címkék: vizirendőrök, vitorlás, Balaton, kék hírek