Ezt érdeklődésünkre megerősítették. Úgy értesültünk: a mentőautó sofőrjét ma bevitték a rendőrségre, és kihallgatták.

Amint arról elsőként beszámoltunk:
október 2 -án gyomorvérzésben meghalt egy 43 éves férfi, mert a mentő 20-25 perc helyett 1 óra alatt ért ki Somodorpusztára a kaposvári mentőállomásról. A mentőszolgálat kérdésünkre korábban azt közölte: valószínűleg a GPS rossz helyre irányította a sofőrt.

A Kapospont riportere a múlt héten megtalálta az elhunyt I. Lászó családját a Somodorhoz közeli pusztán, amely csak néhány házból áll, elhagyatott, rossz köves út vezet hozzá. A férfi édesanyja azt mondta, hogy a fia már szombaton este rosszul volt, de nem akart kórházba menni, tiltakozott, nem engedte, hogy mentőt hívjanak hozzá. Végül az anya éjjel kettőkor átment a harmadik szomszédba megkérdezni, hogy mit tegyen, aztán a saját mobiltelefonjáról kért segítséget. Nem tudott a késésről, ugyanis nem tudta, hogy a mentőknek mennyi idő alatt kellett volna odaérnie hozzájuk. A mentőket nem okolta a fia haláláért, 10 percen át próbálták újraéleszteni, de nem sikerült, tette hozzá.

Érdeklődésünkre Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője megerősítette, valóban egy óra alatt ért ki a mentő Somodorpusztára. Emiatt belső vizsgálatot indítottak, amelynek határideje 30 nap. Hasonló esettel, vagyis a GPS hibájával eddig még nem találkoztak, példa nélkül áll a szolgálat történetében. A készülék ugyanis egy Komárom-Esztergom megyei település útirányát adta meg, és a mentőkocsiban egy ideig nem vették észre a tévedést.

Győrfi Pálnak a Kaposponthoz eljutatott válaszában ez is állt: "Valószínűsíthető, hogy a mentőegység jóhiszeműen ugyan, de egy ideig rossz irányba haladt, melynek oka az általuk, éppen a leggyorsabb útvonal megválasztásának érdekében használt GPS hibás útvonal-javaslata volt. A tévedést észlelve útvonalukat módosították, de így lényegesen hosszabb utat tettek meg lényegesen hosszabb idő alatt.

A GPS készülék nincs rendszeresítve az OMSZ járművein. Sok kocsiban alapítványi beszerzésű, adományokból kapott, vagy saját tulajdonú készülékek segítik a gépkocsivezető munkáját."

Ehhez a témához kapcsolódik a Kapospont szavazása: Vádolható-e a mentőautó sofőrje, mert 20 perc helyett 1 óra alatt ért a beteghez, aki meghalt?

Címkék: mentős, Somodorpuszta, Kaposvár, kék hírek