A 41 éves asszony és férje 2008-ban fogadtak örökbe két akkor 5 éves ikerlányt. A nő a gyerekeket nagyon szigorúan, különféle büntetések, így köztük a térdepeltetés és a testi fenyítés alkalmazásával nevelte. Szeretetét csak ritkán mutatta ki, s bár tisztán járatta őket, a speciális nevelési igényű gyermekek fejlesztésére nem fordított időt.

Egyebek között között a vécé, valamint a kés és villa használatára sem tanította meg őket. Bár mindkét gyermeknek rossz volt a látása, megtiltotta, hogy a szemüvegeiket viseljék, mondván azokra nem tudtak vigyázni. Az egyik gyerekkel folyamatosan érzékeltette, hogy nem szereti, ezt hangoztatta is a kislányok előtt. Egyiküket néha, a másikat szinte napi rendszerességgel trágár szavakkal szidalmazta, s testszerte kézzel, de olykor még szíjjal és fakanállal is bántalmazta.

2010. februárjában, miután az asszony a gyerekekkel az óvodából hazatért, az egyik lány árulkodott a testvérére. Ekkor a vádlott megverte a gyermeket kézzel, és szíjjal is ütötte. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az ikreket másnap a helyi körjegyző ideiglenes hatállyal a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ Befogadó Otthonában helyezte el. A gyámhivatal az örökbefogadást felbontotta.

Szakértők szerint a nő magatartása miatt a lányoknál kötődési zavar, valamint a család által közvetített ismeretekben lemaradás következett be. A gyermekeket egymás ellen nevelte, ezáltal a köztük lévő testvéri kapcsolatot jelentősen meggyengítette. Kiskorú veszélyeztetésének bűntette és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat a 41 éves nő ellen a kaposvári ügyészség.

Címkék: kék hírek