Csaknem száz esetben riasztották vízszivatáshoz szombaton és vasárnap a megyei tűzoltókat. Főként Nagyatád, Siófok, Csurgó és Barcs térségébe. Pincéket, udvarokat öntött el a víz, házakat veszélyeztett. Kaposváron a szennyvíztelepnél szivattyúztak. Egyhavi csapadék zúdult a megyére két nap alatt, 80 mm eső esett. A legveszélyesebb helyzet Balatonföldváron volt.

A Kapos vízszintje 317 centi volt. Ez még jóval fél méterrel elmarad a kritikus magasságtól. De már így is ijesztő. Több ház kertjébe is befolyt. A tűzoltók délben a Nyár utcában és a Cserben az építőipari iskolánál szivattyúztak.

- 65-70 százalékos a telítettsége a Kaposnak, ez szemre soknak és látványosnak tűnik, de a számítások szerint nem lesz belőle probléma - mondta el kérdésünkre Bencs Zoltán, a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság kaposvári szakaszmérnöke. A szakember hozzátette: 2006-ban a mérési pontnál 4 méter 5 centiméteren állt a víz. Bencs Zoltán szerint még jó 30 százalékos kapacitása van a medernek.

Gondot okoz a kisebb víztározóknál és halastavaknál a lezúduló eső. A Töröcskei tó vízszintje is jelentősen megemelkedett az elmúlt napok esőzéseinek hatására. Kozári Miklós a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta: a horgászhelyeket már elöntötte a víz, és az sem segít, hogy a Kaposba folyik a tó vize.

A böhönyei sportcsarnokot is elöntötte a víz. De a házak pincéjében is állt a csapadék.

Bárdudvarnoknál sem rózsás a helyzet. Forintos László polgármester elmondása szerint homokzsákokkal készülnek a tetőzésre. A Bárdi-patak is minden esőzéskor problémát okoz. 10 kilométeres szakaszán készültség van. Itt ugyanis lakóházakat veszélyeztet a vízfolyás. A bányai horgásztó is maximálisan telítődött.

 

Az árvízvédelmi víztározó vízszintje is jelentősen megemelkedett. A víz nyomása még a zsilip rácsát is meghajlította, ezért megnyitották. A Bárdi-patak töltését is át kellett vágni.

 

Az esőzés miatt senki nem sérült meg, és épületben sem keletkezett kár.

A Béla Király utcában egy családi ház pincéjéből szivattyúzták a tűzoltók a vizet.

szivattyúzás1

szivattyúzás5

szivattyúzás2

szivattyúzás3

szivattyúzás4

Fotók: Juhász Éva

Címkék: Kapos, kék hírek