Segítséget kérnek, és kihasználják a  tehetetlenségüket. Ezért érzik magukat becsapottnak azok az emberek, akik a fogyasztói csoportoktól remélnek hitelt. Mint ahogy arról korábban többször  beszámoltunk: több tucat somogyi járt pórul. A gazdasági versenyhivatal és a pénzügyi szervezetek állami felügylete is a szabályozást sürgeti. Mint kiderült: évek óta a kormány asztalán hever a jogszabály. Mégsem fogadták el eddig azokat.

Egy kaposvári férfi ápolási segélyből él. Felesége rokkantnyugdíjas. Adósságait szerette volna törleszteni, ezért vett volna fel hitelt. Horváthék ivóvíz nélkül maradtak, amikor bedőlt a kútjuk. Sürgősen kellett volna pénzt szerezniük.

Ők csak két család, akik fogyasztói csoportok csapdájába kerültek. Rengetegen lehetnek még. Egy másik hölgy a Kapospontban látta, hogy nincs egyedül. Történetével azért kereste meg szerkesztőségünket, hogy más ne kerülhessen ilyen helyzetbe. Szégyelli hiszékenységét, ezért arcát nem vállalja. Másfél millió forintot szeretett volna felvenni. A gyerekei házfelújítására kellett a pénz. 150 ezret törlesztett. Pénzt azonban nem kapott.

Csak később tudta meg: a szabályzatban szerepelnek ezek a feltételek, de azt állítja, őt nem tájékoztatták. Felmondta a szerződését, de a befizetett összeget nem kaphatja vissza.

- Az bosszant, hogy utána már én is sokat hallottam, hogy évek óta mennyi panasz volt erre a cégre. Ugyanúgy most is hirdetnek az újságban, más logóval, más színekkel - mondta.

A Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztói csoportok működését nem ellenőrzi, csak a tájékoztatást figyelik. De azt már tíz éve jelezték, hogy szükség lenne a fogyasztói csoportok működését szabályozó jogszabályra.

- Annak idején el is készült egy kormányrendelet-tervezet a fogyasztói csoportok működését szabályozandó, és ez a jogszabálytervezet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét jogosította volna fel arra, hogy felügyelje ezeket a csoportokat - közölte Zenisek Andrea a Gazdasági Versenyhivatal kommunikációs csoportvezetője.

A PSZÁF kommunikációs osztályától megtudtuk: mivel ez a jogszabály nem lett kihirdetve, érvényét vesztette. Sőt, állítólag 2005-ben a kormány arról döntött, hogy ne is lépjen életbe. Levélben hétfőn feltettük kérdésünket a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy miként szeretnék szabályozni a fogyasztói csoportok működését. Kedd estig nem érkezett válasz.

Címkék: kék hírek