A bűntetés-végrehajtási intézet kápolnájának egyik félreeső asztala félig fel volt púpozva könyvekkel. Dan Brown, Csernus Imre, Leslie L. Lawrence, Agatha Christie. Ők a legkedveltebb szerzők, akiknek a könyveit kérték a fogvatartottak. De ott sorakozott az asztalon a Forma 1-es sztorik és az angol-magyar nagyszótár is. Sőt ezek szerint a Bolíviában bebörtönzött Tóásó Előd naplóját is szívesen forgatják majd.

börötnkönyvtár

A megyei könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán másodszor indult sikeresen (először 2007-ben) és több százezer forintot nyert a fogvatartottak könyvtári ellátásának javítására. Számszerűleg 107 darab új példányt vásároltak több mint 300 ezer forint értékben.

A magyarországi bűntetésvégrehajtási intézetekben egy 1996-os kormányrendelet hatására biztosítani kell könyvtárat illetve egyéb közösségi helységet is a bent lakóknak, ahol szórakozni tudnak. A Somogy Megyei Bűntetésvégrehajtási Intézet könyvtára szűkös helység. Ezért előjegyzéses rendszerben vehetnek ki könyveket a rabok. Egy fogvatartott látja el ezen feladatokat.

Ki így, ki úgy használja ezt a lehetőséget.     
- Láttál valami jó vadászosat? - kérdezte az egyik idősebb fogvatartott a másiktól. - Asszem van az is! - válaszolta a mellette ülő.

Az előzetesben lévők többsége olyan könyveket kölcsönöz ki, ami a "kinti" hobbyjával kapcsolatos, vagy az érdeklődésének megfelelő (horgász, vadász, ezotéria, szociálpszichológia). Egy felmérés szerint a fogvatartotti állomány 40 százaléka könyvtári tag, viszont a könyvtárat látogatók aránya 60-70 százalék.

Varga Róbert a megyei könyvtár igazgatója arra buzdította az átadáson megjelent fogvatarottakakat, hogy hasznosan töltsék a benti idejüket ezért olvassanak minél több szépirodalmat.

Nagy István ezredes, intézetparancsnok szerint fontos lekötni a fogvatartottakat. A nap 24 órájából 23 órában "szabadok" ezért le kell foglalni őket. Lehetőség a rabok számára az olvasás, de a könyvtár révén DVD-ket is kölcsönözhetnek. 233 fogvatartott tartózkodik az intézetben köztük több külföldi. Az ő segítésükre többfajta szótárat is beszereztek például beás-magyart.

Minden cellában megtalálható a Biblia, de a más vallásúak a Testvéri Börtön Társaság, missziós szervezetek, vagy lelkész segítségével hozzájuthatnak más vallási kötetekhez.

Címkék: Varga Róbert, Somogy Megyei Bűntetés-végrehajtási Intézet, Nagy István, könyvek, kék hírek