Helikopterrel, búvárok segítségével embert mentettek a Balatonból, és vakon is repültek kedden a légirendészet pilótái. Egész héten gyakorlatoznak a siófok-kiliti reptéren, hogy felkészüljenek mindenféle helyzetre, ami csak érheti őket éles bevetésen.

Ilyent még nem láttak a zamárdi szabadstrandon. A légirendészeti parancsnokság helikopterei ugyanis ott landoltak. Előtte azonban egyeztetnek a készenléti rendőrség tűzszerész búváraival, akikkel a mentési gyakorlatot végzik. Azt mondják: első a biztonság. 30 méteres kötélen fog függeni, aki kimenti a fuldoklót.

- Az a lényeg, hogy a magasságnál, amikor visszük és hozzuk őket a partra, a különböző tereptárgyakkal ne ütközzenek össze, ne vigyük el őket fába, háztetőbe, magasfeszültségű vezetékekbe - magyarázta Horváth Péter rendőr-alezredes, a Légirendészeti Parancsnokság helikopter-vezetője.

Tériszonyosoknak nem javasolt a gyakorlat. A készenléti rendőrség tagja viszont nyugodtan készül a feladatra. A helikopter elhúz a a tihanyi apátság festői háttere előtt, leereszti a búvárt, aki a megmentett fuldoklóval már repül is visszafelé. A feladat nem olyan könnyű, mert a vizen nem nagyon van viszonyítási pont.
A vízből mentés bármikor megtörténhet az életben is. A kiliti reptéren viszont olyasmit gyakoroltak, ami ritkán esik meg.

- Például hajtóműleállás, a műszeres képzés, amikor befüggönyözik a pilóta előtt az ablakot és neki a műszerek alapján kell megtalálni a repteret, majd le kell tudni szállni - sorolta Botta András, rendőr-ezredes, a Légirendészeti Parancsnokság parancsnoka.

Ilyen szerencsére csak egyszer fordult eddig elő élesben. Pont az ilyen gyakorlatoknak köszönhetően ott sem történt baj. A légirendészet pilótái évi 200 órát repülnek. A parancsnok azt mondja, ez elég ahhoz, hogy biztosan tartsák a a kormányt.

Címkék: kék hírek