iskolarendőr

Erről is tájékoztatta csütörtökön az iskolarendőr a diákokat. Idén több bűncselekményt is elkövettek gyermek- és fiatalkorúak, viszont kevesebb gyerekbaleset történt a megyében, mint tavaly.

A Duráczky Módszertani Központnak harmadik éve Völgyi Gábor az iskolarendőre. Most változott a törvény a lopásokkal kapcsolatban, arról tájékoztatja a fiatalokat.

A gyerekek így értik meg, miről van szó: 14 éves koruktól egy csokilopásért is kaphatnak komoly büntetést. Korábban, ha a lopás 20 ezer forintnál kisebb értékű volt, akkor csak szabálysértés történt. Kaposváron 2009-ben 19 gyermekkorú és 57 fiatalkorú által elkövetett lopást jelentettek a jegyzői hivatalnál. Idén júliusig hármat, illetve 44-et.

Ahol iskolarendőr van, ott a gyerekek bíznak a rendőrökben, és tudják mit kell tenni, ha baj van.
- Elöszőr rohannék, hát igen hívnám a rendőrséget, az apukám is, mielőtt én megszülettem, rendőr volt - mondta Fazekas Betti.

A kisebbek üzenőfüzetet kapnak, amiből a közlekedési szabályokról, táblákról tanulhatnak.

- Elsősorban a közlekedési ismeretek hiányosak, ugye a kicsik többségében már kerékpárral azért közlekednek, illetve gyalogosan, sok bentlakásos tanuló van az intézményekben, tehát nekik nincs a szülő, aki egyfolytában fogja a kezüket - mondta Völgy Gábor rendőrhadnagy.

A közlekedésben is segítenek az iskolarendőrök. Októberig irányítják a forgalmat az iskolák előtt. Ahol kellett, újrafestették az útburkolati jeleket, ellenőrizték, látszanak-e a táblák. A fokozott figyelemnek köszönhetően csökkent a gyermekbalesetek száma a megyében. Míg 2007-ben 66, tavaly 62 volt összesen, idén augusztusig 35 volt. Szerencsére idén eddig egyszer sem történt halálos baleset.

A bűnmegelőzésre is nagyobb hangsúlyt fektetnek. A szünidő végén már fokozott ellenőrzést végeztek, hogy felkutassák a csellengőket és továbbra is razziáznak a szórakozóhelyeken.

- Ahol nagyobb számban fordulnak elő a fiatalkorúak, adott esetben gyermekkorúak is. Itt a fő cél, hogy ne válljanak bűncselekmény áldozatává ezek a fiatalok, illetve ők maguk ne kövessenek el bűncselekményeket - mondta Horváth József rendőrezredes.

Erre szükség is van, mert a megyében tavaly július végéig 52 gyermekkorú és 187 fiatalkorú követett el bűncselekményt. Idén ugyanebben az időszakban 62-en, illetve 233-an tették ezt. Az iskolarendőrök segítségével is meg akarják előzni a problémát, a megyében 90-en vannak.

Címkék: iskolarendőr, kék hírek