A végzés még nem jogerős. A házi őrizet az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban a foganatba vételtől számított egy hónapig tart.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a házi őrizetet elrendelő végzésének indoklásában egyebek
mellett kitért a következőkre: az igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény szerint a gyanúsított nem szenvedett és nem szenved az elmeműködés olyan kóros zavarában, mely korlátozta vagy kizárta volna, hogy cselekménye társadalomra veszélyességét felismerje vagy e felismerésnek megfelelően cselekedjen. S. Ábelnek személyiségzavara van, amelyet alapvetően agresszivitása jellemez. A szakvélemény kiegészítése szerint „szakértői bizonyossággal nem zárható ki, hogy a jövőben a gyanúsított nem lesz képes racionálisan vagy szorongásából adódóan fékezni agresszivitását, tehát fennáll a nyílt agresszió veszélye.”

"A bíróság szerint a megfelelő lakhatás és egzisztenciális háttér ellenére – személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés nélkül megkísérelné magát kivonni az eljárás
alól. A szökés, elrejtőzés veszélyét csökkenti, de nem szünteti meg az eddig előzetes letartóztatásban töltött idő és a betegsége. A nyomozás adatai alapján az előkészített emberölés végrehajtásának veszélye jelenleg is fennáll, bár ezen tervétől S. Ábel állítása szerint már elállt."

A bíróság szerint a házi őrizet alkalmas annak megakadályozására, hogy S. Ábel megszökjön, elrejtőzzön illetve emberölést kíséreljen meg.

Címkék: kék hírek