Somogyban 2010. augusztus 10-ig összesen 106 esetben indult gyorsított szabálysértési eljárás őrizetbe vétellel együtt. 78 esetben eltiltásuk idején vezettek gépkocsit. 19 esetben tiltott kéjelgés miatt büntettek, 5 esetben távoltartó határozat szabályainak megszegése miatt intézkedtek és négy esetben rendzavarás miatt kellett őrizetbe venni az elkövetőt.

A megye közrendjének, közlekedésbiztonságának javítása és a nagyobb visszatartó hatás elérése érdekében a szabálysértési törvény lehetőséget ad arra, hogy a törvényi feltételek fennállása esetén, szabálysértési őrizetbe vegyék a gyanúsítottat, valamint gyorsított bírósági eljárást folytassanak le az elzárással is sújtható szabálysértést elkövetőkkel szemben.

Ilyen szabálysértésnek minősül az önkényes beköltözés, a távoltartó határozat szabályainak megszegése, a rendzavarás, a garázdaság, a tiltott kéjelgés, a veszélyes fenyegetés, valamint a járművezetés eltiltás tartama alatt.

A Somogy megyei ügyekben első fokon eljáró Kaposvári Városi Bíróság a augusztus 10-ig 101 ügyet zárt le, melyekben 28 alkalommal elzárással, 72 alkalommal pedig pénzbírsággal sújtotta az elkövetőket; egy esetben megszüntette az eljárást. A bíróság összesen 745 nap elzárást (átlagosan 26,6 nap) és 6.495.000 forint pénzbírságot (átlag: 90.208 forint) szabott ki.

2010-ben eddig szabálysértési őrizetben töltött órák száma összesen 3365, ami 140,2 napot tesz ki.

Címkék: kék hírek