nyugdíjas

A kép illusztráció.

Mint azt már korábban megírtuk, húsz szociális intézmény működik szabálytalanul az országban, abból öt Kaposváron van. Legtöbbször a a személyi és tárgyi feltételek hiányoznak, emiatt működési engedéllyel több intézmény sem rendelkezik. A szabálytalan üzemeltetőket kötelezték a szolgáltatás abbahagyására, és 200 ezer forint bírságot is kiszabtak rájuk.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat most nyilvánosságra hozta honlapján az érintett intézményeket. Ez alapján az derült ki, hogy Kaposváron négy intézmény egy kézben van, egyet pedig egy másik személy üzemeltet. A négy intézményt Vajda Sándorné, mint egyéni vállalkozó vezeti a Veszprém utca 12. és 14 száma alatt, valamint a Damjanich utca 18/A-ban és a Hunyadi utca 56-ban. Vajda Gyuláné összesen 62 nyugdíjast lát el idősek bentlakásos intézményében, ám az első- és másodfokú hatóság jogerősen a szolgáltatás abbahagyására kötelezte, melynek nem tett eleget. A hatóság a végrehajtási eljárást folytatja, közben azonban a működtető közigazgatási pert indított, mely perek folyamatban vannak. A hatóság rendszeresen szociális igazgatási bírságot szab ki mind a négy helyszínre.

A Szigetvári utca 96. szám alatt a Haniel Közhasznú Alapítvány, Orsik Gábor vezetésével lát el kilenc idős embert. Az első fokú hatóság a szolgáltatás abbahagyására kötelezte Orsikot és kétszázezer forintos közigazgatási bírságot szabott rá ki, azonban a tevékenységével nem hagyott fel. Az ellátottak egy része elköltözött, de újabb ellátottakkal a működtető a szolgáltatást tovább folytatja. Jelenleg eljárás van folyamatban annak megállapítására, hogy a szolgáltatást ki végzi tovább. Az Alapítvány helyett annak képviselője, mint magánszemély biztosít ellátást az idős személyeknek a Hunyadi utcában.

- Nincs kényszerhelyzet, van kellő számú minőségi kapacitás az idősotthonokból Magyarországon – mondta Varga Zsolt a megyei idősügyi tanács titkára. Hozzátette, hogy az idősek azért kerülnek be ezekbe az illegálisan működő intézményekbe, mert az őket elhelyezők nem kellően tájékozottak. Informális csatornákon jutnak el ezekhez az otthonokhoz, ahol nincs várakozási idő és papírokkal sem kell bajlódni, de végül sokkal többe kerülnek, mint az egyházak, vagy állam által fenntartott intézmények.

Varga Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy  ezekben az otthonokban nincs megfelelő személyzet, azaz ápolók, gondozók és orvosok. Az üzemeltetőket sokszor csak a milliós üzlet hajtja. Az is előfordul, hogy kisegyházként jegyzi be magát egy vállalkozói csoport, akik alig több mint száz tagot toboroznak maguk köré, majd egyházi fenntartású intézményt hoznak létre, többek között akár idősotthont is és így hívják le az államtól az emelt szintű normatívát.

- Vannak félillegális intézmények is, ahol az üzemeltetőnek egyfajta tevékenységre ugyan van engedélyük, de nem csak azt végzik, ilyenkor az állami támogatások is bekeverednek az ügybe a rendszer ellenőrizhetetlensége miatt – mondta a Varga Zsolt.

Az egyik engedély nélkül működő idősotthon a Veszprém utcában, ahol 9-en laknak.

- 10 éve felségemmel együtt,  itt vagyunk és meg vagyunk elégedve. Megvan mindenünk, ennél rosszabb az életemben most már rosszabb ne legyen. Innen nem megyünk sehova, ezt én kijelentem, se én, se ő, senki sem - mondta Czimmermann János.

A legtöbb lakó így gondolja. - Családtag vagyok én már itten, és úgy is fogadnak, szeretnek. Én is szeretem őket és nagyon jó minden. Itt az étkezéstől az ellátás, minden ellátást megkapunk - mondta Lovró Istvánné.

- Valaki 60-at ad, valaki 65-öt ad, ezért kapnak teljes ellátást. Teljes ellátás libero, orvos, nővérek vannak. Nekem gondozónői végzettségem van - mondta egy neve elhallgatását kérő személy.

Az otthon üzemeltetője arcát nem vállalta, de elmondta: 18 éve becsületesen bánnak az idősekkel. A házak egy része régi ugyan, de mindent megadnak nekik. Most 40 gondozottjuk van négy helyen. Engedélyük is volt, csak visszavonták, és kétmillióra megbüntették. Azt mondja: be akarja zárni az otthont, csak sajnálja a lakókat. Még négy illegálisan működő idősotthon van Kaposváron.

Ezek listája már az ÁFSZ honlapjára is felkerült. Az indoklás szerint kevés a hely és a szakképzett gondozó, nincs folyamatos orvosi ellátás, és akadálymentesítés.

Az öt kaposvári otthonnak soha nem volt működési engedélye, és többszöri felszólításra sem zárták be azokat - mondja a szociális és gyámhivatal vezetője.

- Bírság kiszabására került sor és jelenleg a bírságok kiszabása után intézkedtünk a végrehajtó irodának átadtuk és ők folyamatosan vonják a jövedelemből - mondta Dr. Horváthné Dr. Supala Olga a Regionális Szociális és Gyámhivatal
vezetője.

A szakember szerint valószínűleg bezárják ezeket az otthonokat, de az idősek elhelyezésében segítenek. Az idősügyi tanács titkára, aki a patalomi otthon vezetője is, irataikat mutatja. Azt mondja: szigorúak a szabályok.

- Az általuk gondozott emberek veszélyben vannak. Vagy lehetnek, hiszen nincs szakmai kontroll, nincs szakmai ellenőrzés. Sem a hozzátartozók, sem önmaguk az ellátottak nem tudják azt, hogy mi jár nekik az adott térítési díj fejében - mondta Varga Zsolt a Somogy Megyei Idősügyi Tanács titkára.

Szakemberek szerint gondozók hiányában, alacsony ellátás mellett akár az idősek élete is veszélybe kerülhet.

 

 

Címkék: Hunyadi utca, Orsik Gábor, Vajda Sándorné, Veszprém utca, Damjanich Utca, Szigetvári utca, Varga Zsolt, idősotthon, nyugdíjas, illegális, Kaposvár, kék hírek