patkány


Magát hivatalos személynek kiadó csaló tart helyszíni szemléket a megye éttermeiben és büféiben – tudtuk meg Varga Gábortól, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatójától.

A hírt megerősítette az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság helyettes vezetője, dr. Zányi Zoltán is, aki elmondta, hogy a Dél-Dunántúl több településén felbukkant már az az ismeretlen személy, aki magát hol az állategészségügyi hatóság, hol az ÁNTSZ megbízottjának kiadva vendéglátó egységeket keresett fel. Nemcsak modern berendezések, hanem szaktudás is szükséges egy rágcsálóírtáshoz-mondta el a Kapospontnak Árva László, az Ártox Kft. ügyvezetője.  A szakembert több ismerőse hívta fel, hogy magát hivatalos személynek kiadó csaló tart helyszíni szemléket a kadarkúti és kaposmérői vendéglátó egységekben.
Azt állította: vagy elvégzi a rovarírtást csaknem 15 ezer forintért vagy jegyzőkönyvet vesz fel és félmillió forint bírságot szabat ki a vendéglátó egységre. A Dél-Dunántúlon csaknem 10 esetben érkezett bejelentés, hogy egy erősebb testalkatú férfi az ÁNTSZ megbízottjának adja így ki magát.
Az illegális személy egy A5 méretű „igazolványt" mutatott fel, majd az egységekben a dolgozók egészségügyi könyvét és a kártevő-irtás dokumentációját kérte el arra hivatkozással, hogy ő az állategészségügyi hatóság megbízásából végez országos ellenőrzést.

A kért dokumentációk hiányában aztán két lehetőséget ajánlott fel, vagy jegyzőkönyvet vesz fel és eljárás indít, amelynek eredményeként félmilliós bírságot helyezett kilátásba, vagy azonnal elvégzi a rovarirtást 14.375 Ft-ért. A gyors rovarirtást követően aztán hatósági igazolást állított ki és még számlát is adott, melyen egy bányászati tevékenységre bejegyzett Kft. bélyegzője szerepel, olvashatatlan aláírással.

Kérdésünkre dr. Zányi Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóság élelmiszer-biztonsági felügyelői mindig párban járnak, a bemutatkozásukat követően kisméretű, fényképes igazolvány felmutatásával kezdik meg a munkájukat és természetesen sem helyszíni bírságot nem szabnak ki, sem rovarirtó tevékenységet nem folytatnak.

Varga Gábor főigazgató arra kéri az élelmiszer-forgalmazó vállalkozókat, hogy amennyiben bármely egységnél megjelenik a fenti, ismeretlen személy, azonnal tegyenek bejelentést az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság telefonszámán, egyúttal haladéktalanul értesítsék a rendőrséget is. A legutóbbi, ismertté vált esetben a feljelentést – ismeretlen tettes ellen – megtettem, kérve a városi rendőrkapitányságtól a nyomozás elrendelését, a büntető eljárás megindítását és az elkövető büntetőjogi felelősségre vonását.  – tájékoztatott Varga Gábor főigazgató.

Címkék: Varga Gábor, Zányi Zoltán, Somogy Megyei Szakigazgatási Hivatal, patkány, ÁNTSZ, kék hírek