Az ügy iratait ezért felterjesztették a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsához, amely feltehetően az ország más megyéiben működő bíróságokhoz továbbítja majd. Ilyen katonai bíróságok a kaposvárin kívül Győrött, Szegeden, Debrecenben, Budapesten vannak. Értesüléseink szerint feltehetőn a győrit jelölik majd ki, ahol folytatódhat az eljárás.

dutyi

Mind a tíz vádlott börtönőr megjelent a tárgyalóteremben, közülük hatan egyenruhában, ők még mindig a bünetésvégrehajtási intézetben dolgoznak. A volt parancsnokuk civilben volt. Ügyvédje, dr. Magyar György a Kapospontnak elmondta: biztosra veszi, hogy védencének ehhez az ügyhöz semmi köze, az alezredes magartartása nem jelenthet büntetőjogi következményeket.

A vádlottak némelyike feszült volt, láthatóan megkönnyebbülten vették tudomásul a fejleményeket, miszerint később kezdődik majd érdemben a bünetetőperük. Az elsőrendű vádlottat, egy volt őrmestert vádolják azzal, hogy halált okozó testi sértést követett el, vagyis az ő verésébe halt bele a német-magyar kettős állampolgárságú rab. Más börtönőröket bünetetőeljárásban elkövetett bántalmazás, bűnpártolás és szolgálatban elkövetett kötelességszegés vádja miatt vonják felelősségre.

A vád szerint néhai Heinrich János német- magyar kettős állampolgárságú férfit a siófoki rendőrök tavaly január 20-án este fogták el karádi lakásán. Lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel gyanúsították. Egy házkutatás után előállították a kapitányságra, őrizetbe vették, majd Kaposvárra szállították, ahol rendőrségi fogdába került 21-én éjszaka. Fejsérülést talált nála a fogdaszolgálat, amiről a férfi azt mondta, hogy elesett a zárkában. A rendőrorvos megvizsgálta, de további ellátást nem tartott szükségesnek.

Január 23-án a kaposvári bíróság a férfi előzetes letartóztatását rendelte el. Átkísérték a Somogy Megyei Büntetésvégrehajtási Intézetbe. Ott az egészségügyi szolgálat jól látható külsérelmi nyomokat vett észre rajta. Heinrich tagadta, hogy korábban a rendőrök bántalmazták volna. A sérülései miatt a kaposvári kórházba szállították. A műszeres és laborvizsgálatok kizárták, hogy életveszélyes állapotban lett volna, ezért nem tartották ott megfigyelésre és kezelésre, csupán kontrollvizsgálatokra rendelték vissza. Január 23-án délután a férfit visszavitték a börtön 28-as számú kétszemélyes egészségügyi zárkájába, ahol később bevégezte az életét.

Három börtönőr január 24-én vette át a szolgálatot. Akkor értesültek arról, hogy Heinrich János nyugtalan volt, kiabált és ordítozott. Kanalával folyamatosan kaparászott az ajtón. Párnát rakott ki az ablakba. Többször figyelmeztetni kellett agresszív dühöngése miatt. Elvették tőle az evőeszközeit, ám az egyik foglár a történtekről később nem tett jelentést feletteseinek. A fogvatartott zavartan viselkedett, mégsem hívtak orvost hozzá.

Ehelyett hárman biztonsági ellenőrzést tartottak a cellában. Egy főtörzsőrmester ráuszította a kutyát Heinrichre, aki a földre esett, az eb a szájkosárral ütötte a testét. A vád szerint a boncoláskor feltárt nagy számú sérülés közül már nem lehetett megállapítani, melyikeket szerezte ekkor a rab. Az esetről nem, illetve valótlan jelentést tettek, a bántalmazást nem akadályozták meg.

Aznap az egyik őr egyedül bement a zárkába, de Henrich zárkatársa figyelmeztette, hogy a német-magyar férfi egy székkel a kezében várja, le akarja ütni. A foglár rákiabált a fogvatartott karádi férfire, és "Mit képzelsz, hol vagy?" felkiáltással tenyérrel fültövön vágta. A bántalmazott ember ismét elesett. Utólag már nem lehet megállapítani, hogy ettől az ütéstől milyen sérülést szenvedett. Az esti létszámellenőrzésen öt őr vett részt. Ketten bementek a zárkába. Egyikük ráüvöltött Henrichre, hogy álljon fel, s mert a férfi késlekedett, a földre lökte. A mellkasára állt, és többször, nagy erővel az állán és a fején megütötte. A bántalmazó őr társa és egyben felettese nem akadályozta meg a történteket.

Másnap reggelre az áldozat eszméletlen, kómás állapotba került. Az őrök közül néhányan már reggel 5-kor látták, hogy a férfi nem tud felkelni, a zárkatársának szóltak, hogy keltse fel. A zárkába azonban nem léptek be, és nem ellenőrizték a férfi állapotát. Csak reggel hétkor győződtek meg róla, hogy a fogvatartott hörög, ájult és bevizelt. Telefonon felhívták az egészségügyi szolgálatost, de csak késlekedve értesítették a mentőket. Heinrichet csak 7 óra 40 perckor szállították kórházba.


Az igazságügyi orvosszakértői jelentés szerint, amely a boncoláson alapuló vizsgálatokat összesíti, megállapítható, hogy a férfi koponyaűri sérüléseibe halt bele. Agyzúzódást szenvedett, idegrostjai elszakadtak. A sérülések a kórházba kerülést megelőzően 16 órán belül keletkeztek.


A vád szerint a történetek vizsgálatát akadályozta a börtön vezetése. Az egyik őrnek kijelentette a felettese, hogy jól gondolja meg, mit ír le a jelentésében, csak azt írja le, amit látott, ne a következtetéseit. A bántalmazás miatt feljelentést nem tettek a katonai ügyészségen, hátráltatták a bűnügy nyomozását.


A vádakban foglaltakról a bíróság dönt majd, megállapítva, hogy terhel-e valakit felelősség, illetve ki milyen mértékben tehet az 56 éves Heinrich János haláláért.

Címkék: kék hírek