Akárcsak tavaly, idén is két városban, Siófokon és Balatonlellén talált otthonra a kezdeményezés. Az utóbbi három évben ez ugyanígy volt, előtte viszont négy balatoni városban tevékenykedtek. Valamennyi tóparti önkormányzat jelezte a csatlakozási szándékát, egyedül a pénzhiány akadályozza, hogy terjeszkedjen a program. Mostanában nem találnak olyan pályázatot, amelyen forrásokhoz juthatnának. A két érintett önkormányzat, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és egy bűnmegelőzési alapítvány a saját erejével állt a kezdeményezés mellé. Siófok például 2 millió 200 ezer forinttal segíti a bűnmegelőzési centrumot, a helyiek ugyanis érzik az összefogás eredményét.

Idén július 2-ától augusztus 21-éig százan vesznek részt a centrum munkájában. A kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Középiskola rendészeti fakultációs osztályának tanulói, pedagógusok, hivatásos és nyugdíjas rendőrök. Robogókkal és kerékpárral járőröznek, a strandokon is ott lesznek, 14 magasfigyelőről pásztázzák a partot. Három nyelvű szórólapot osztogatnak, és német és angol felirattal díszített pólókba öltöznek, amelyekkel az autók és a hétvégi házak elleni bűncselekményekre akarják felhívnmi a magyar lakosok és a turisták figyelmét egyaránt.

A Dél-balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Centrum működése alatt az érintett helyeken évek óta csökken a strandokon elkövetett lopások, a nyaralóépületekben elkövetett betörések, besurranások, autólopások száma. A szervezők idén is ezt várják, valamint azt, hogy a külföldi vendégek és helybeliek biztonságérzete megerősödjön.               

Címkék: kék hírek