bronzpajzs

A somogyfajszi Őskohó Múzeumban szombaton fedezték fel a lopást, ami az elmúlt három napban történhetett. A másfél millió forintot érő műtárgy a múzeum udvaráról tűnt el. Információink szerint a rendőrség kedden délelőtt megtalálta a bronz pajzsot Kaposváron-legalábbis azt, ami maradt belőle.

A lopás miatt folyamatosan ellenőrizték a színesfém-átvevőhelyeket a megyeszékhelyen, így bukkantak a pajzsra egy furgonban, ami éppen egy a város határában lévő telepre igyekezett. A műtárgy felületét teljesen lecsiszolták, eltűnt róla az életfa és a mezopotámiai oroszlánok ábrázolása. Ezután a tettesek 10-15 centis darabokra vágták.

bronzpajzs2

A kocsiban két kaposvári férfi ült, elállították őket a kapitányságra. A kihallgatásaikon derül fény arra, hogy mi közük volt a bűncselekményhez. A furgon sofőrje azt vallotta: ő csak vezetett, fogalma sem volt, hogy bűncselekményből származó árut is visz. Hat mázsa színesfémet szállított, köztük voltak a bronzpajzs maradványai is. Az 50 kilós pajzsot körülbelül 50 ezer forintért vették volna át a színesfém-kereskedésben, mert 1 kiló bronz ezer forintba kerül.

Néhány óra alatt elfogták a tetteseket a marcali rendőrök. A bűncselekményt hárman követték el: két kisberényi és egy somogyfajszi fiatalember. Egyikük figyelt, míg két társa bemászott a kohómúzeum udvarára, és elemelték a mázsás műalkotást. A kisberényiek hazavitték, szétvágták, majd Kaposváron értékesítették. A színesfémkereskedő rokona vezette azt a kocsit, amit egy információ alapján megállítottak a kaposvári rendőrök. Közben párhuzamosan a marcaliak is nyomoztak: a látókörükbe került a 18 éves somogyfajszi fiú, aki korábban már követett el hasonló bűncselekményt, betört egy húsüzem területére, hogy fémet lophasson. Jelenleg kihallgatják a három gyanúsítottat a nyomozók.

Címkék: kék hírek