Szerdán rövid negyed órán belül két mentést is végrehajtottak a BVRK Siófoki Rendőrőrsének munkatársai. A vízen járőröző kollégák 13.30 óra körüli időben a Sóstó előtti vízterületen a parttól kb. 700 méterre két felborult szörfösre figyeltek fel, akik mikor odaértek a járőrök elmondták, hogy a déli szél miatt nem tudnak partot érni, ezért segítséget kérnek. A szörfösöket sporteszközeikkel együtt a partra szállították.

A mentést követően nem sokkal szintén a Sóstó előtti területen a parttól fél kilométerre három úszót pillantottak meg a járőrök, akik meglehetősen enerváltan próbáltak a part felé közeledni. A veszélyhelyzetet felismerve az őrs munkatársai a bajbajutott úszók segítségére siettek, akik elmondásuk szerint nagyon elfáradtak és nem tudtak már saját erőből partra jutni. Az öt személy mentése során ugyan 1 fokú viharjelzés volt, azonban a déli parton az uralkodó déli szél elégséges volt ahhoz, hogy megakadályozza a mentett személyek biztonságos partra jutását.

Az időjárás előrejelzések szerinti a hétvégére várható kánikula minden bizonnyal sokakat vonz majd a Balatonra. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság arra hívja fel mindenkinek a figyelmét, hogy a tó még nem melegedett át teljesen, az alsóbb vízrétegek több fokkal is
hidegebbek, ezért vízbe ugráskor, vízbe eséskor fokozottan fennáll az izomgörcs, a váratlan keringési problémák fellépésének esélye. A parttól távolabb lévő vízterületen ezen hirtelen fellépő egészségügyi problémák súlyos, halálos következményekkel is járhatnak, ezért kérjük, hogy fürdőzés során számoljanak ezen kockázati tényezőkkel. Mindezek mellett a déli parton, uralkodó déli szél esetén megnő a besodródás veszélye, így akik gumicsónakkal, gumimatraccal mennek a vízbe legyenek tisztában ezzel. Elsodródott strandeszközt a mélyebb részeken ne „üldözzenek” mert ezzel olyan felesleges kockázatot vállalnak, amely nem áll arányban egy strandeszköz elvesztésével - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Címkék: kék hírek