Adományokat visznek a napokban a borsodi településekre. Mindenki segíthet: tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükség. Kaposvár polgármestere, Szita Károly hétfőn 100 ezer forint értékű adományt ajánlott fel a bajba jutottaknak. A Szeretem Kaposvárt mozgalom is gyűjtést szervez. A 1752-es segélyvonalat is már több mint félmillióan hívták telefonon. 120 millió forint gyűlt eddig így össze.

Az elöntött területek a magasból

 

Egy faágon múlt az élete! A Hernádból mentettek a KÖTÉL munkatársai

 

A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (KÖTÉL) hét munkatársa megfeszített erővel vesz, vett részt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mentési munkálatokban. Az információk szerint Borsodban tizenegy volt az árvíz miatt a külvilágtól elzárt települések száma, de a helyzet folyamatosan változik. Az események alakulásáról a Hernád folyó mentén tartózkodó Bodó Lászlót, az egyesület elnökét, a csapat parancsnokát kérdeztük.

- Csütörtök óta kint vagyunk a gátakon. A szivattyúk folyamatosan, megállás nélkül dolgoznak, egy útbeszakadásnál, műszaki mentésnél, és kitelepítéseknél is segétkeztünk - mondja a szakember. Eddig 27 embert menekítettek ki a víz által elárasztott faluból, köztük idős, beteg személyeket.

A legnagyobb feladatot hétfőn hajnalban kapták. Rendkívül veszélyes a megáradt Hernád folyó. Ha valaki beleesik az örvények akár több kilóméterre is elsodorhatják. Életet eddig csak egyszer kellett mentenie a speciális csapatnak. - Hétfőn fél hatkor kaptuk a riasztást, hogy egy ember beleesett a folyóba. Elindultunk csónakkal a hangok irányába, de több mint három kilóméterrel odébb találtunk rá a férfira. Egy vékony diófa ágába kapaszkodott. Nagyon rossz állapotban volt: a kihűlés határán, akár több órája is a vízben lehetett - meséli a mentés részleteit  Bodó László.

- Nem tudni miért, hogyan, és hol esett bele a Hernádba, mert olyan gyors a sodrása, kommunikálni pedig nem tudtunk vele - folytatta a speciális mentő.
Miután rátaláltak a csónakba húzták, és a partra vitték. Ezután rendőrségi helikopter szállította az átfagyott férfit a miskolci kórházba. 

A Kaposváriakat hétfőn egy másik speciális mentőcsapat leváltja, hogy frissen, újult erővel folytassák a küzdelmet a víz ellen.

Nemzeti szolidaritásból majdnem jeles
MÁR TÖBB MINT FÉLMILLIÓAN HÍVTÁK A NEMZETI SEGÉLYVONALAT

Magyarországon sem a cunami, sem a haitii földrengés idején nem adakoztak annyian telefonon, mint most! A 1752-es Nemzeti Segélyvonalat 20 nap alatt már 525 000-en hívták. A 250 forint összegű emeltdíjas hívásokkal összegyűlő adományokat a Nemzeti Segélyvonal mögött álló öt legnagyobb magyarországi karitatív szervezet már az elmúlt napokban elkezdte továbbítani az ár- és belvízkárosultakhoz. A 1752-es telefonszám hívásával összegyűlt több mint 120 millió forint gyors átadását előre kötött szerződések teszik lehetővé, a Nemzeti Segélyvonal a hívások fedezetével ugyanis lehívja az OTP Bank által nyújtott speciális hitelt – megelőlegezve a károsultaknak így a telefonszolgáltatóktól csak hetek múlva beérkező emeltdíjas hívások összegét.

A több mint félmillió hívás különösen értékelendő akkor, ha tudjuk: a Vodafone a Telenor és a UPC nem szolgálja ki a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat – azaz az összes hívás a Telekom és az Invitel hálózatából érkezett. A három telefonszolgáltató távolmaradása a Nemzeti Segélyvonaltól óvatos becslés szerint is 300 000 kárbaveszett hívás (mintegy 75 millió forint) elvesztését jelenti. A 1752-es számot kiszolgáló két telefontársaság néhány forintos rendszerhasználati díjat számol fel e telefonos adománygyűjtés után – a távolmaradók viszont azt hangoztatják: a saját adományvonalukon gyűjtött pénzadományokat ilyen költség nem terheli. Akkor számoljunk csak, mi lenne a jobb?!

A Nemzeti Segélyvonal honlapjának (www.nsv.hu) főoldalán bármikor megtekinthető real-time gyűjtőszámláló mindenesetre pörög tovább, a 1752-es telefonon pedig várják az adakozni tudók hívását.

Helyszín

Címkék: Edelény, Hernád, Bódva, Miskolc, Bodó László, KÖTÉL, Orbán Viktor, kék hírek