Rendőr

Az egyik sofőr átlépte a záróvonalat, a másik bekapcsolta a ködlámpáját a városban. A külföldiek közölték, hogy nincs forintjuk. A rendőrök 30, illetve 40 eurós bírságot tettek zsebre.

Először a német házaspárt állította meg a járőrpár, mert a turisták a lakókocsijukkal átlépték a záróvonalat. Először 15 ezer forint büntetést kértek az egyenruhások, majd közölték, hogy 30 euró is jó lesz. A német férfi a feleségétől kért pénzt. A történteket később elmesélték egy környékbeli kempingben, ahol a létesítményvezető azonnal feljelentést tett a rendőrségen.

Aznap este egy belga fiatalembert is megbírságoltak, mert a ködlámpáját használta lakott területen belül. Nagyatád határában állították le. Azt mondták neki, hogy 50 ezer forintot kellene csekken befizetnie, de ők 50 eurót is elfogadnak. Csak 40 euró volt a Rinyaújlakon élő külföldinél, ennyit fogadtak el a közegek. A belga másnap Ausztriából telefonálva az édesapjának mondta el a történteket.

A két eset után vették elő feletteseik a 29 éves főtörzsőrmester és a 33 éves törzsőrmestert. A két rendőr elismerte, hogy a németekkel találkozott, de azt mondták, hogy egy figyelmeztetéssel útjukra engedték őket, szóltak nekik, hogy lassabban közlekedjenek. Azt állították, hogy a belgával szemben nem intézkedtek.

A bíróságon a külföldi sértetteket írásban és szóban, tolmács segítségével hallgatták ki. Helyszíni szemlén is jártak. A belga férfi felismerni vélte a másodrendű vádlottat, a németek által adott személyleírás is illett a két rendőrre. Ráadásul aznap éjjel csak ők láttak el gépkocsizó szolgálatot Nagyatádon.

A vádlottak azt mondták: a kérdéses éjszakai időpontban a pihenőidejüket töltötték a kapitányságon. Ezt az objektumőr is megerősítette. A bíróság azonban nem fogadta el a kolléga vallomását. Aggályosnak vélte, hogy az objektumőr másfél év távlatából órára pontosan emlékezzen az éjszakára. A szolgálati naplóba bevitt bejegyzések szerint a két rendőr még végzett igazoltatásokat az utcákon a kérdéses időpontban. A vádlottak szerint elírás történt. Felvetették azt is, hogy más közeli városból, pl. Csurgóról is bejöhettek rendőrök Nagyatádra, és a csurgóiak bírságoltak, ezt a feltevést azonban az ügyeleti napló és a menetlevelek nem igazolták.

A bíróság szavahihetőnek fogadta el a külföldi sértettek vallomását, mert a csekély összeg, akkori áron 7 ezer, illetve 10 ezer forint, nem indokolta, hogy valótlanul valljanak, ráadásul az egyik esetben nem is ők, hanem a kempingvezető tett feljelentést.

A két rendőrt vesztegetésért másfél év börtönre ítélték  4 év próbaidőre felfüggesztve, illetve lefokozták őket. Az ítélet nem jogerős. A védelem felmentésért, az ügyészség letöltendő szabadságvesztésért és pénzmellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett a Pécsi Ítélőtáblához.

Címkék: rendőr, kék hírek