A Pécsi Ítélőtábla Dr. Lábady Tamás vezette tanácsa a Somogy Megyei Bíróság korábbi ítéletét részben megváltoztatta. Ítéletében kimondta, hogy a jogellenes elkülönítés nem állapítható meg, azonban az önkormányzat azáltal, hogy az objektív módon kialakult elkülönülés megszüntetése érdekében nem tett meg minden közjogi lépést, megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, ezzel személyiségi jogsértést követett el.

Kötelezte a bíróság az önkormányzatot a jogsértés abbahagyására és a jogellenes helyzet megszüntetésére, de ennek módját a bíróság az eljárásban nem határozhatta meg.

Mellőzte a bíróság a közvetett hátrányos megkülönböztetés megállapítását, ugyanis a perbeli adatok azt nem támasztották alá, sőt ezzel ellentétben megállapítható volt, hogy a perben érintett iskola oktatási színvonala (a személyi és tárgyi feltételek vonatkozásában) a kaposvári általános iskolák oktatási színvonalának átlagát meghaladja. Vagyis a Pécsi utcai suliba járó roma tanulók nem voltak hátrányos helyzetben, sőt jó oktatásban részesültek-a város többi iskoájához képest is..

Az indoklásban elhangzott: az önkormányzattól függetlenül, objektív módon alakult ki az elkülönítés, de a bíróság szerint az önkormányzat nem tett meg mindent, hogy megoldja ezt a kérdést.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere ezt mondta a mai döntésről a Kapospontnak:

- A mai bírósági ítélettel nyertek a kaposvári cigány szülők, hisz határozottan azt kérték tőlünk, hogy ne zárják be a Pécsi utcai iskolát, és a bíróság ezt nem írta elő, sőt kiemelte, hogy a Pécsi utcai iskolában mind a személyi, mind a tárgyi feltételek jobbak a város iskoláinak átlagánál.  A bíróság ugyanakkor megemlítette, hogy az önkormányzat nem különíti el jogellenesen a gyermekeket a Pécsi utcai iskolában, viszont az elmúlt években az a gyakorlat alakult ki, hogy a környéken lakó szülők, bár megtehetnék, hogy más iskolát válaszatnak, mégis oda íratják be gyermekeiket. Ahhoz tartjuk magunkat, hogy a Pécsi utcai iskola mindaddig működni fog, amíg a szülők oda szeretnék járatni a gyermekeiket.    

Címkék: Lábady Tamás, Pécsi utca, Kaposvár, kék hírek