Házkutatást tartott a rendőrség a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) hétfőn az intézmény felnőttképzési karát érintő, hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozással összefüggésben - értesült az MTI egyetemi és rendőrség forrásból. A pécsi rendőrkapitányság gazdasági nyomozói bűnügyi zár alá helyezték a PTE teljes, 2008-2010-es beszerzési, közbeszerzési, szerződési és pénzügyi dokumentációját. Gábriel Róbert rektor az MTI-nek azt mondta: "meg van döbbenve, mert nem a rendőrségtől, vagy az ügyészségtől, hanem folyosói pletykákból értesült a házkutatásról", és nem tudja, mi adhatott arra okot.

Imhof Gábor, az egyetem gazdasági főigazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy a bűnügyi zár hónapokig is eltarthat, az irattárat csak bejelentést követően, rendőr jelenlétében lehet kinyitni. "Ezzel az egyetem gyakorlatilag működésképtelenné válik, mert nem férünk hozzá a saját bizonylatainkhoz, nem tudunk pályázati, pénzügyi elszámolásokat, zárásokat készíteni, s egyebek mellett nem tudjuk végezni a folyamatban lévő, kétszáz fős létszámleépítéshez kapcsolódó teendőket sem" - fogalmazott.

A főigazgató elképesztőnek nevezte, hogy az évi 55 milliárd forintból gazdálkodó, 34 ezer hallgatót képző, mintegy 6 ezer dolgozót foglalkoztató egyetem legkisebb karának feljelentését követően két és fél évre visszamenőleg lefoglalják az egész intézmény iratanyagát.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy az ügyben az ügyészség rendelt el nyomozást hűtlen kezelés gyanújával, miután valaki feljelentést tett a karon folyó állítólagos visszaélésekkel, fiktív számlaadásokkal kapcsolatban.

Címkék: Gábriel Róbert, Imhof Gábor, Pécsi Tudományegyetem, PTE, Pécs, rendőr, kék hírek