Drog

(fotó: Gál Bettina)

A kaposvári gyerekek 90 százaléka kipróbálna valamilyen drogot a legfrissebb felmérések szerint. Minden ötödik pedig ki is próbált már valamit. Összehangolt együttműködésre van szükség a probléma megoldására - hangzott el a Kábítószer Egyeztető Fórum szerdai kaposvári konferenciáján. Elmondták: már eddig is sokat tettek a megelőzésért, például sporttal és a védőnők munkájával.

A kötélmászás már nem menő. Az egyik kaposvári drogmegelőző napon a gördülő sportok felé akarták irányítani a diákok figyelmét.

- A fiatalok még mindig szeretnek sportolni - hangsúlyozza Szerb György városi sportvezető. - Ha jó feltételeket biztosítunk a számukra, akkor nagy valószínűséggel a számítógép és a káros szenvedélyek helyett választják a sportot nagyobb számban.

A kaposvári drogambulanciára már 12 évesen is kerülnek gyerekek. Minden ötödik diák kipróbált már valamilyen kábítószert, és a diákok fele minden hétvégén részeg. Szakemberek azt mondják: az okot kell megtalálni.

Posta János, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet munkatársa szerint a háttérben ott állnak a családi problémák, a fesztültségekkel teli élet, és sok minden egyéb.

A kábítószeregyeztető fórumon elhangzott: a szakemberek munkája nagyon fontos, de nem elég.

Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, a Kábítószer Egyeztető Fórum elnöke abban látja a problémát, hogy a szülők ebben nem partnerek. Akkor, amikor egy tájékoztatót szeretnének tartani a számukra, ők ezt úgy érzik, ha ezen részt vesznek, akkor stigmatizálódnak.

A védőnők napi munkájukban is tapasztalják: a diákok többsége azért iszik és drogozik, hogy ne közösítsék ki őket. Az eredményt az egyéni terápiában látják.  

- Hatékonyabbak, eredményesebbek lehetnek, mert nagyobb a bizalom irántuk. Sokkal könnyebben kialakul a diák és a védőnő között a jó kapcsolat - mondja Pátkai Beáta, iskolai védőnő. - Nem függ a védőnőtől, úgy mint egy pedagógustól, tehát könnyebben megnyílik neki és így könnyebben feltérképezzük a helyzetet a diáknál.

A város 2012-ig szóló drogmegelőzési programjába egyre több intézmény kapcsolódik be. Eredményt a szervezett együttműködéstől várnak.

Címkék: kék hírek