csaló

Üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással vádol az ügyészség egy 39 éves kaposvári nőt.A vádlott ügyének tárgyalása hétfőn kezdődött a kaposvári bíróságon. Az esetek még 2008-ban történtek: 4-5 hónap alatt több mint 97 milliót kaszált a csalónő.

Az ügyészség szerint a vádlottat tavalyelőtt márciusban felkereste egy nő, azzal bízta meg, hogy ajánljon befektetést neki. Egy kaposvári irodában megállapodtak. A vádlott egy életbiztosítást ajánlott, de a pénzügyi szaktanácsadó és befektető cég számlaszáma helyett a saját bankszámlájának a számát adta meg. A sértett erre be is fizetett 11 millió forintot, amit a vádlott elsikkasztott. A kár nem térült meg.

Januárban a vádlott megismerkedett egy nővel, baráti viszonyba kerültek. A barátnője a vádlott segítségét kérte egy jelzáloghitel felvételéhez. A vádlott ezután kölcsönt kért a barátnőjétől, előbb 2 millió 200 ezer, majd 2 millió 300 ezer forintot azzal, hogy hó végén megadja. Több kölcsönt is nyújtott, amelyekről egy ügyvéd irodájában szerződést is kötöttek. A vádlott fedezetül egy Ibolya utcai házra jelzálogot jegyeztetett be, ám kiderült, hogy az épület nem is az övé. Ebben az ügyben 12 milliós kárt okozott, amiből 6 millió forint térült meg.

Később egy házaspár a vádlott segítségét kérte egy ingatlan értékesítésében. A 10 millió forintos vételárat az ügyvédi irodában kötött szerződés alapján kellett átutalni. A vádlott azonban a hitelfolyószámla-kivonatra a saját bankszámlaszámát írta. A jelzáloghitelből és vételárból visszajárt volna 3 millió 400 ezer forint a vevőknek. Ezt az ügyvéd rábízta a vádlottra azzal, hogy adja át, de ez csak hosszas unszolásra és rábeszélésre történt meg-és csak részben, mert ebből a pénzből is elsikkasztott 1 millió 400 ezer forintot.

A vádlottat egy felkereste egy nő, aki 7 ezer eurót kapott gyermektartásra a férjétől, ezt az összeget akarta befektetni. A vádlott azonban a saját bankszámlájára utalta a pénzt a befektetőcég helyett. Elsikkasztotta az ügyvédi lététben lévő pénzt. Így 1 millió 750 ezer forinttal rövidítette meg a károsult elvált asszonyt.

A szélhámosnő egy régi ismerősétől 3 millió forintot kért kölcsön. 1 hónapra 300 ezer forint kamatot ígért. Később, hogy újabb üzlethez jusson, és ebből kamatosul visszafizesse a hitelt, még 1 millió 400 ezer forintot kért a sértettől. Vagyis összesen 4 millió 400 ezer forinttal nyúlta le a régi ismerőst.

Egy férfinek is befektetést ajánlott, először 2 milliót kért, ebből 1 milliós kamatot visszaadott. Ezzel a férfi bizalmát megnyerte, a sértett a cége pénztárából újabb összegeket adott kölcsön a nőnek. Végül 5 millió 700 ezer forintja bánta, ebből csak az említett 1 milliót adta vissza a vádlott. Egy újabb ismerősétől régi barátságukra való tekintettel 6 millió 600 ezer forintot kért kölcsön, ezért 1 hónapra 150 ezer forint kamatot ígért. Az ismerős annyira jó üzletet szimatolt, hogy egy barátnőjétől még kölcsönkért majdnem 1 millió forintot, hogy a vádlottnál befektesse, de egy fillért sem láttak viszont.

A vádlott ingatlanközvetőként is dolgozott, egy ügylet során ismerkedett meg egy nővel. Tőle 4 milliót kért kölcsön 10 napra 600 ezer forint kamatra. Ezt a pénzt is eltüntette, a kár nem térült meg. Ezután egy újabb ismerős következett. A hölgytől több részletben összesen 10 és fél millió forintot csalt ki, két hetes határidőkre kérte kölcsön a pénzt. A vádlott egy korábbi munkatársnőjét is becsapta hasonló módon: 5 millió 500 ezer forintot kért kölcsön tőle 2 hónapos futamidőre. Megkötötték a kölcsönszerződést, hamarosan a régi munkatársnő is hiába futott a pénze után.

A csalónő ingatlanközvetítőként működött közre egy Béke utcai lakás adásvételénél. A ház tulajdonosa 4 millió 400 ezer forintot adott a vádlottnak, hogy váltson ki egy korábbi jelzáloghitelt. A szélhámosnő ezt a pénzt is elsikkasztotta, az ingatlan tehermentesítése nem történt meg. A jelzálog levételére a vevőktől 4 millió 100 ezer forint kért a csalónő, meg is kapta. Közben a vételárhoz megérkezett egy bank jelzáloghitele, 3 millió 800 ezer forint, de ezt a pénzt is zsebre vágta a vádlott. Az összeget egy ügyvédtől kapta azzal, hogy adja át a vevőknek, de erről "elfeledkezett".

Egy Arany János utcai lakás eladásánál is segédkezett a vádlott. Miután a felek megkötötték a szerződést, a tulajdonos külföldön tartózkodott. Az ügyvéd megbízta a vádlottat, mint ingatlanközvetítőt, hogy adja át a tulajdonos anyjának a 7 millió 800 ezer forint vételárat. A csalónő ezt a pénzt is eltüntette.

Később a vádlott két régi barátnőjétől másfél-másfél millió forintot kért kölcsön. A pénzt nem tudta megadni, de egy befektetési és életbiztosítási lehetőséget ajánlott. Azt mondta, hogy a nevükben befizeti a pénzt a befektetőcég számlájára. Szerződést is kötöttek erről, ám a befizetés sohasem történt meg. Közben ez egyik nőtől még 2 millió forintot kért és kapott kölcsön, ezt a pénzt sem adta meg.

A vádlott hitelközvetítőként is dolgozott. Egy hitelkiváltásos jogügylet kapcsán ismerkedett meg egy férfivel. Elintézte neki egy 4 millió 300 ezer forintos jelzáloghitel kiváltását. Tudta, hogy ebből mikor jut pénzhez a férfi, ekkor rögtön kölcsönt kért tőle 1 hetes futamidőre. Meg is kapta a 4 millió 300 ezer forintot.

Egy másik férfival ugyanezt játszotta el. Innen 2 millió 200 ezer forint kölcsönt vett fel 1 hónapra. Törleszteni ekkor sem akart. Egy ház eladása során ismerkedett meg egy újabb férfival. Tudta, hogy az illető egy lakáscsere után 5 és félmillió forinthoz jut. Befektetést ajánlott neki havi 200 ezer forint kamatra. A Pláza parkolójában át is vette a pénzt, amit szintén elsikkasztott.

Egy másik lakáseladás során került kapcsolatba egy férfivel. Tőle 2 millió forintot kért kölcsön, visszafizetéskor 2 havonta 10 % -os kamattal kecsegtette. Ebből a pénzből visszafizetett 1 millió 100 ezer forintot.

Egy következő férfinek személyi kölcsönt közvetített. Ennek a sértettnek 1 millió 400 ezer forintot hitelt intézett. A pénzt azonban kölcsönkérte 2 hónapra 150 ezer kamatot ígérve. Az összegből 600 ezer forintot fizetett vissza.

Egy nőnek hasonló módon 1 millió forint személyi kölcsönt közvetített. Tudta, hogy mikor jut pénzhez az áldozata, és kölcsönkérte tőle az összeget. 1 hónapra 100 ezer forint kamatot ajánlott. De persze sem a kamatot, sem a kölcsönt nem törlesztette. A vádlott ingatlan és hitelközvetítőként járt el egy nagyberki ház eladásakor. A vevők félmillió forint foglalót fizettek be egy ügyvéd letéti számlájára. Az ügyvéd odaadta a vádlottnak a pénzt, hogy juttassa el a tulajdonosnak, de szélhámosnő csak 100 ezer forintot adott át az összegből.

Egy újabb károsulttól félmillió forintot kért kölcsön, 2 hónapra 50 ezer forint kamatot ígérve. Ebből az összegből 100 ezer forint kárt megtérített.

Egy balatonmáriai nyaraló eladásakor is ingatlanközvetítést végzett. A német vevő a vételárat, 12 ezer eurót letétbe helyezte egy ügyvédnél. A ház tulajdonjogának fel egy gyermeké volt. Hogy eljusson hozzá a pénz, az ügyvéd azzal adta oda a 12 ezer eurót a vádlottnak, hogy fizesse be a gyámhivatal folyószámlájára, illetve a másik tulajdonosnak, egy nőnek adja át személyesen. A csalónő azonban ezt a pénzt is elsikkasztotta, 3 millió forint kárt okozott. Ebből az ügyvéd 700 ezer forint kárt megtérített.

Címkék: kék hírek