Fontosnak tarjuk, hogy a tanuló ifjúsággal megismertessük a biztonságot befolyásoló veszélyeket és a különböző veszélyhelyzetek során követendő magatartási szabályokat, továbbá elősegítsük az önvédelemre és mások mentésére irányuló készség kialakítását. Somogy megyében a tanulóifjúság katasztrófavédelmi felkészítése 19 iskolában csak tanórai keretben, 32 iskolában csak szakköri foglalkozások keretében történik. Tanórai és tanórán kívüli keretben, pedig összesen 23 általános és szakközépiskolában vannak foglalkoztatva a gyerekek. A tanórai keretben való oktatás tantárgyakhoz kapcsolódóan történik. (osztályfőnöki óra, technika, fizika, stb.)

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság minden évben megrendezi a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt.

A megyei területi versenyeket a Polgári Védelmi Kirendeltségek (Barcs, Kaposvár, Marcali, Siófok) szervezték. Ezekre összesen 23 általános iskola és 14 középiskola csapata, összesen 148 diák nevezett. A megyei szintű döntőn ma azok a csapatok vesznek részt, akik a területi megmérettetéseken első helyezést értek el.

 

A Somogy megyei forduló 8 állomásból álló versenypályáját idén is Kaposváron, a Városi Sportcsarnok területén rendezte be igazgatóságunk.

A 4-4 fős általános- és középiskolás csapatok elméleti és gyakorlati feladatok megoldásával adnak számot a tanév során megszerzett katasztrófavédelmi, tűz- és polgári védelmi, elsősegély-nyújtási ismereteikről valamint fizikai állóképességükről is.

Az „elméleti” állomásokon megoldandó feladatok: számítógépes teszt feladatlap kitöltése, veszélyes anyagot szállító járművek jelzéseinek felismerése, annak balesete esetén jelzés leadása a tűzoltóságra, sziréna jelzések felismerése, elsősegély-nyújtás különböző sérülések esetén, szelektív hulladékok gyűjtése, teendők földrengés esetén.

Az ügyességi feladatoknál a fő cél az volt, hogy minél kevesebb hibával teljesítsék a diákok az állomáson előírtakat. Ezek: túlélőcsomag összeállítását követően mocsárjárás, védőruhába öltözve végigbújni egy kúszófolyosón, majd vízsugárral célba lövés.

 

A vetélkedésen első helyen végző általános- és középiskolás csapat tagjai képviselik majd Somogy megyét a 2010. május 21-22-én Zánkán megrendezésre kerülő országos versenyen.

A jó hangulatú rendezvényen a következő eredmények születtek:

 

Általános iskolák:

 

  1. Balatonendrédi Általános Iskola

  2. Mikszáth Kálmán utcai Általános Iskola - Marcali

  3. Fekete László Általános Iskola - Szenna

  4. Eötvös Általános Iskola - Csurgó

 

Középiskolák:

 

  1. Eötvös Műszaki Szakközépiskola - Kaposvár

  2. Dráva-völgye Szakközépiskola - Barcs

  3. Berzsenyi Dániel Gimnázium - Marcali

  4. Rudnay Gyula Szakközépiskola - Tab

Címkék: kék hírek