A bíróság 600-600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az orvosokat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért. A vádlottaknak a több mint 1 milllió forintos perköltséget is állniuk kell, ez a szakértők díjazásából áll főként. Az ítéletet szerint nem megfelelő gyógyszerrel, kábító hatású fájdalomcsillapítóval kezelték a beteget. Emiatt nem volt észlelhető a beteg állapotának romlása. Az ítélet nem jogerős.  

A pácienst 2007. nyarán szállították kórházba, miután reggel rosszul lett. Éles gyomorfájdalmai voltak. A marcali kórház sebészetére vették fel, eleinte kilyukadt gyomorfekélyre gyanakodtak, ami egyébként a helyes diagnózis is volt. A laboradatok és a képi felvételek azonban nem támasztották alá ezt, és a hasnyálmirigy-gyulladás gyanúját sem. Később vesebetegségre is gyanakodtak, de a folyadékpótláson kívül adekvát kezelést nem végeztek. A beteget mindkét orvos, egyikük éjszakai ügyletesként olyan fájdalomcsillapítóval látta el, ami a bíróság ítélete szerint nem adható bizonytalan eredetű gyomorpanaszokra. Ezzel csak elfedték a tüneteket, így nem volt nyomon követhető, hogyan rosszabbodik az állapota.

Indoklásában a bíró kifejtette: a kórházi dokumentáció hiányos volt, de ezért büntetőjogi felelősség senkit sem terhel. A szonda levezetésétől indokolatlanul tekintettek el az orvosok, és ismételt vagy kiegészítő vizsgálkatokat nem rendeltek el, ami szakmai szabályszegés volt, mert rövid időn belül is változhat a beteg állapota.

Az ítélet nem jogerős: az ügyészség mellékbüntetés kiszabásáért, illetve súlyosbításért, a védelem bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbezett.           

Címkék: kék hírek