Az óvónőket képzésük során nem erre a feladatnak a megoldására készítik fel, nem szerepel az alapképzésükben a bűnmegelőzés és az áldozattá válás elkerülésének ismerete.

Elhatároztuk, hogy ezeknek a kérdésköröknek a megoldásához segítséget nyújtunk az „Ovi-zsaru” program keretein belül.

Tapasztalatból tudjuk – az „Ovi-zsaru” program kapcsán - , hogy sok esetben maguk az óvónők is elcsodálkoznak azon, hogy milyen veszélyforrások lehetnek és miként lehetett volna megelőzni őket kis odafigyeléssel.

Nem kívánjuk átírni az óvónők képzését, nem ezt tűztük ki célul, hanem azt szeretnénk elérni, hogy elméleti ismereteket szerezzenek ők maguk is a témában, melynek segítségévek tudnak információt közvetíteni a nagycsoportos óvodások felé.

Módszertani ajánlásnak szánjuk az Ovi-zsarut - az elkészült írásos anyagot - , melynek segítségével egy igazán izgalmas, színes prevenciós programsorozat indulhat el, az óvodások - nagycsoportosok - körében.

 

Miért pont ezt a korosztályt céloztuk meg?

Az általános iskolásokat 17 éve sikeres program kapcsán készítjük fel a megelőzés lehetőségeire, a Rendőrség Biztonságra Nevelő Általános Iskolai Programmal (D.A.D.A.).

Az óvodások elsősorban otthon és az óvodában az óvónőtől hallják azokat az intő figyelmeztetéseket, melyek a mindennapokat igyekszik veszélytelenebbé tenni.

A figyelemfelhívás és az, hogy rendszeresen kapnak információt, segítséget, nagy mértékben hozzájárul biztonságosabb életükhöz.

A felgyorsult világunk egyre nehezebbé teszi azt, hogy a szülők több időt szánjanak a balesetek és veszélyek elkerülésének lehetőségeire történő figyelmezetésekre. Megfigyelhető az is, hogy néha a szülők által elmondottak – bármilyen témában is, ha gyakran történik – gépiessé válik, lassan a gyerekek nem is figyelnek már oda, pedig ezeket a figyelmeztetéseket lehet sokszor hallani, de elmondhatjuk, hogy nem elégszer.

Ez a korosztály lassan iskolába megy, gyakran egyedül vannak otthon vagy a játszótereken. Akár, ha csak kevés időt is töltenek felnőtt felügyelete nélkül, szükséges saját érdekükben tájékoztatni a helyes viselkedésformákra őket.

Az „Ovi-zsaru” játékos, figyelemlekötő, érdekes, kommunikációra törekvő prevenciós programsorozat.

Szerepet vállal benne az egyenruhás rendőr, az óvodás, az óvónő, a szülők, valamint a nagyobb testvér, akár a nagyszülő is.

Fontos eleme még a programnak az is, hogy a gyerekek testközelben találkozzanak az egyenruhással, ezzel megtapasztalhatják azt is, hogy hús - vér ember ő is, aki szereti a gyerekeket, szeret játszani is, s amennyiben bajba kerültek, segítséget is lehet kérni tőle. Ez nagyon fontos momentum, hisz gyakori, hogy a rendőrrel ijesztgetik a gyerekeket a felnőttek, s amikor bajba kerülnek a gyerekek, nem mernek segítséget kérni, mert a rendőrtől is félnek.

Az „Ovi-zsaru” program több modulból áll, mely mesékre, történetekre, szerepjátszásra épül.

Az óvónőknek igen nagy szerep jut a programban, hisz gyakorlatilag szinte egész nap a gyerekek közt vannak, könnyebben be tudják építeni a foglalkozást a napi teendőkbe.

Fontos azonban, hogy az első foglalkozáson a rendőr legyen a gyerekek közt, hisz így tudunk velük kapcsolatba kerülni, így tudják megismerni közelről a rendőrt (az egyenruhát, bilincset, igazolványt, gumibotot, védőmellényt, stb.).

A második foglalkozást már az óvónők könnyű szerrel levezethetik, hisz ehhez kellő tudással, leleménnyel rendelkeznek . Ekkor már a rendőr szerepét átveszi Rendőr Robi aki aktív „segítőjévé válik” az óvónőnek.

Ehhez kívánunk igazán segítséget nyújtani a „tréning”, konzultáció de úgy is nevezhetjük, hogy ötletbörze során, hisz mi is szívesen veszünk ötleteket, hogy miként tehetjük még színesebbé s hatékonyabbá a programsorozatot.

A tematikában szereplő foglalkozások lebonyolítását természetesen az óvónők formálhatják az szerint, miként tudják beilleszteni a nevelési programba a csoporton belül.

A konzultációt 1 alkalommal kívánjuk megtartani, ahol hasznos ötletek, tapasztalatok cserélhetnek gazdát, és ekkor szeretnénk átadni az elkészített módszertani ajánlást az „Ovi-zsaru” programhoz.

Az óvodák részvételüket a regisztrációs lap megküldésével és a regisztrációs díj költségének befizetését igazoló másolat elküldésével tudják biztosítani.

Ezek megküldését 2010. április 25-ig kérjük eljuttatni címünkre, Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály, 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c (fax: 82/502-700/2772)

(Kérjük, hogy a felkészítőre az óvodák csak egy-egy főt delegáljanak)

Regisztrációs díj: 10.500 Ft.

A díj tartalmazza a felkészítő költségét, módszertani füzetet, Cd-t, matricákat és a 2 db kéz bábot, melyeket a felkészítő napján adunk át a helyszínen.

Számlaszám: Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvány,

OTP: 11736006-20334097-00000000

Címkék: kék hírek