Hétfő reggel összehangolt akcióban csapott le a rendőrség Dél-Somogyban, így Barcson is az embercsempészekre, négyüket őrizetbe vették. A szálak egy októberi lebukás után vezettek el Barcsra. Az M1-es autópályán fogtak el akkor egy embercsempészt, és a "rakományát",: három koszovói albánt, akik Ausztriába igyekeztek. A rendőrök őket kezdték faggatni, így jutottak el ahhoz, hogy lassan kirajzolódott a nyomozók előtt az egész hálózat. A csúcsán egy budapesti vezető állt, a határon a nagy helyismerettel rendelkező barcsiak vitték át az illegális határátlépőket kis csoportokban, általában csak egy-két jelentkezőt.

Átmentek értük Horvátországba. Verőce környékéről kísérték le őket a Dráva partjára. Ott vártak, amíg magyar területről jött egy csónak, benne az embercsempészek bűntársával. A migránsok beszálltak, és fényes nappal a folyón át jutottak el Somogyba vagy Baranyába, majd autón a szentlőrinci vasútállomásra. Innen vonattal érkeztek a fővárosba, ahol panziókban vagy magánlakásokban pihentek néhány napon át. Budapestről indultak tovább Nyugat-Európa felé.  

Az útért az albánok 2 ezer eurót fizettek, ebből fejenként 200 euró jutott a barcsi embercsempészeknek. Azóta öten vannak előzetes letartóztatásban: egy budapesti és négy barcsi férfi. Egy gyanúsított szabadlábon védekezik. Bűnszövetségben elkövetett embercsempészet miatt indítottak büntetőeljárást ellenük, ezért akár 16 év börtönt is kaphatnak. Szakértők szerint 15 éve nem volt példa arra, hogy a Dráván és nem a zöldhatáron tevékenykedtek az embercsempészek.  

Címkék: kék hírek