A kaposvári Kárpát utcában sok idős ember él. Otthonaikba gyakran akarnak bejutni trükkös tolvajok. Bertha Gyuláné azt mondja: már senkit sem enged be, mert egyszer a férje gyanútlanul beinvitált házalókat, akik majdnem ellopták az antik órákat a szekrény tetejéről.

Sok idős hiszékeny, mások már óvatosabbak. A 79 éves László Ferenc is ezt tanácsolja kortársainak: -Ébernek kell lenni, mert a bűnözők nagyon értik a dolgukat, hivatalos szervekre, szolgáltatókra hivatkoznak, könnyen beugratják a nyugdíjasokat.   

100 ezer idős ember él Somogyban, a megye lakosai közül minden harmadik. Sokan aprófalvakban, zsáktelepüléseken. Az egyedülálló idős emberek vagyona a bűnözők célpontja lett. A megyei rendőrség és a megyei önkormányzat vezetője együttműködési megállapodást írt alá az idősek védelmének érdekében. Gelencsér Attila, a megyei önkormányzat és a megyei idősügyi tanács elnöke:  
- Megállapodásunk nagyrészben a párbeszédről szól: tájékoztatás a rendőrség részére tőlünk az idősügyi tanácstól, illetve a rendőrség munkájáról az időseknek. A konkrét dolgok közül az idősügyi vonalat említeném, amit kezdeményezésemre a rendőrség elindít.

A 06-80-200-676-os ingyenes telefonszámon rendőrök várják a bajba jutott nyugdíjasok hívását. Kell a nagyobb odafigyelés, mert legutóbb 4 óra telt el, amíg a rendőrök kimentek egy idős asszonyhoz, aki arra panaszkodott: tollat gyűjtő házalók zaklatják. Ilyen többé nem lesz, ígéri a főkapitány. Mergancz Sándor dandártábornok:  
- Az időskorúak által lakott területeken, helyeken a járőrszolgálatot szükség szerint megerősítjük, körzeti megbízott kollégáinkat eligazítjuk, hogy folyamatosan tartsanak kapcsolatot a veszélyeztetett időskorúakkal.

A rendőrök előadásokat tartanak majd a szépkorúaknak a veszélyekről. Az idősek pedig egy plakettal jutalmazzák majd azt a rendőrt, aki a legtöbbet tette értük.

Címkék: kék hírek