Biztonsági kamera

A fonyódi rendőrkapitányságon tett feljelentést hétfőn egy 20 éves balatonboglári fiatalember: szombaton délután a a kaposvári távolsági autóbuszpályudvar közelében két férfi kést szorított a nyakához, majd közölték, hogy amennyiben nem adja át mobiltelefonját, megkéselik. A rémült áldozat ellenállás nélkül tűrte, hogy kirabolják.

Bár a sértett két napos késéssel tette meg a feljelentését, a kaposvári rendőrök sikerrel derítették fel a bűncselekményt. Hétfő délután megtalálták és lefoglalták az ellopott készüléket egy helyi mobiltelefon-kereskedőnél. A két elkövetőt is azonosították, őket késő délután kerítették kézre a nyomozók, és vették bűnügyi őrizetbe.

A két bűntetett előéletű kaposvári férfi gyanúsítottként a kihallgatás során tagadta a rablás elkövetését, és a nyomozás megállapította, hogy az ő állításuk felel meg a valóságnak. Az időközben beszerzett bizonyítékok, így térfigyelő és egyéb biztonsági kamera felvételek megdöntötták a sértett állítását, mert a telefont nem elrabolták, hanem ellopták a sértettől.

A módszer az volt, hogy a boglári fiatalembertől az utcán kölcsönkérték a telefont, majd akinél a telefon volt, egyszerűen elsétált azzal, míg a társa szóval tartotta a sértettet. Amikor a boglári fiatal kérte vissza telefonját, a bűntárs közölte, hogy elmegy érte, és mindjárt visszahozza. Azonban ő sem jött vissza.

Tekintettel arra, hogy a gyanú alapján nem rablás, hanem lopás történt, a rendőrség a bűnügyi őrizetet megszüntette, az elkövetők szabadlábon védekeznek. A rablás során ugyanis a tettesek mindig erőszakot alkalmaznak, ez egy súlyos bűncselekmény, ennek megfelelően kettőtől nyolc év börtönig terjed a büntetési tétele. A lopásnak sokkal enyhébb a büntetőjogi megítélése.

Címkék: bűntett, kamera, rablás, kék hírek