tűzoltó

Páros napokon a Rábát, páratlanokon az Ifát kell javítani - mondta a kaposvári tűzoltóparancsnok a legutóbbi városi közgyűlésen. Már az is előfordult, hogy más várostól kellett gépjárműfecskendőt kölcsön kérniük. Az önkormányzat azonban csak akkor tud ilyent venni, ha van rá pályázat, mert egy ilyen jármű több százmillió forint.

Egy 1986-os évjáratú IFA-t tartalék járműként használnak a kaposvári tűzoltók, ha valamelyik meghibásodik, ez vonul helyette. Több száz tűznél járt már Kaposváron és a környékén. Ez a gépjármű futotta eddig a legtöbb kilométert, 200 ezer fölött teljesített már.

A gépjárműfecskendő, vagyis a hétköznapi értelemben vett tűzoltóautó viszi a legénységet, az oltóanyagot és a szerszámokat. A RÁBA még napi használatban van, ez a rangidős autó: 1983-ban gyártották. A kor azonban már akkor is látszik rajta, ha beindítják. Ha sikerül, ugyanis elég gyakran lerobban. Egyszerre három ilyen autó áll készenlétben. Akkor van baj, ha a kettő régi egyidőben robban le. Ilyenkor kölcsön kell kérni egyet.

- Tavalyi háromszor fordult ez elő, egyszer Nagyatádról, kétszer pedig a dombóvári tűzoltóságról kellett kölcsön kérnünk gépjárművet - közölte Gulyás László, tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető.

A tűzoltóság többi felszerelése amúgy jó állapotú. Az elmúlt 10 évben félmilliárd forintot költött rájuk az önkormányzat.

- Az a probléma, hogy a nagyobb gépjárművek cseréje kapcsán mindig igazodnunk kell a központi kiírásokhoz, tehát nem biztos, hogy olyan gépre írnak ki pályázatot, amit nekünk leginkább cserélnünk kellene - tájékoztatott dr. Kéki Zoltán Kaposvár címzetes főjegyzője.0

Ezek a járművek ugyanis több százmillió forintba kerülnek. Ráadásul a kaposvári tűzoltóság a tavalyinál 20 millióval kevesebb állami támogatást kapott idén.

Címkék: kék hírek, tűzoltóság