rendőr évértékelő

A tavalyi év statisztikáját szerdán ismertették a sajtó előtt. Kicsit csökkent a bűncselekmények száma, de aggasztó jelenségek is vannak: Somogyban egyre több a csalás, az idősek becsapása, a falopás.

Több mint 13 ezer bűncselekmény történt tavaly Somogyban. Ebből 16 volt a gyilkosság.

- Amire büszkék vagyunk: felderítetlen emberölés nem volt, mindegyiket felderítettük. A vagyon elleni bűncselekményeknél öt és fél százalékos csökkenést tapasztalhattunk - közölte Mergancz Sándor ezredes, megyei rendőrfőkapitány.

Jóval kevesebb lett a rablás és a járműlopás. Viszont alig csökkent a betörések és a lopások száma, de több lett a gépkocsi feltörés és a testi sértés. A főkapitány azt mondja: nagy a látencia, sok lopást már nem is jelentenek a lakosok. Mergancz Sándor ezért az emberek bizalmát kéri.

- Az ORFK vezetője ezt az évet a lakossági bizalom erősítése évének nyilvánította. Úgy gondolom, hogy ez számunkra nem újdonság, hiszen állandóan ezt várom el a kollégáktól - jelentette ki a megyei főkapitány.

Elhangzott: vannak aggasztó új jelenségek is. A trükkös tolvajok egyre több idős embert csapnak be, néha rendőrnek, polgárőrnek adják ki magukat. Nagyon sok lett a falopás. A gazdasági válság hatására 18 százalékkal nőtt a csalások száma. Ezekkel kell felvenni a küzdelmet. Az országos rendőri vezetés szerint a somogyiak tavaly jól teljesítettek.

- A közbiztonság növelésének az évében azt az eredményt tudták elérni, hogy 20 százalékkal tudták csökkenteni a közterületen elkövetett bűncselekmények számát. Ez a szám önmagáért beszél - hangsúlyozta Samu István vezérőrnagy, az ORFK rendészeti főigazgatója.

A tavalyi átszervezések, a határőrök beolvasztása és a vezetőcserék miatt a legfontosabb feladat most a fiatal állomány stabilizálása, mondta a somogyi főkapitány.

Rendőrhiányban nem szenvednek, de ennél kevesebb már nem lehet a létszám, tizenhéttel vannak kevesebben. Sokan azt mondják, hogy romlott a fegyelem. Tavaly 125 fegyelmi ügyük volt a somogyi rendőröknek, idén már 194. Tisztult a kép, állítja erről a főkapitány és hozzátette: ha ittas rendőrt találnak, azonnal elbocsátják.

Címkék: Mergancz Sándor, rendőrség, kék hírek