Már egy 12 éves gyerek is lélegeztetőgépre került emiatt. Itt az új amfetaminszármazék is: a mefedrol, amit a Ginával együtt a boltokban legálisan kapható anyagokból nyerhetnek a fiatal drogfogyasztók. Ezek a szerek ugyanis még nincsenek tiltólistán.

A 18 éves lány egy belvárosi szórakozóhelyen bulizott. Előtte egy iskolatársától szerezte be a partidrogot. Kis-Bank Mónika kaposvári nyomozó számolt be az ügyről:

-Egy kaposvári fiatalembertől vette ezt a Gina nevű drogot, amit a saját italába kevert, amitől rosszul lett. Onnantól nem emlékezett semmire. A barátai kikísérték a levegőre, illetve mentőt hívtak.A lányt a kaposvári kórházban kezelték. A szakorvosoknak egyre újabb drogokra kell felkészülniük.

-Sajnos megjelentek Kaposváron a GHB és származékai -mondta dr. Varga Csaba, a kaposi Mór Kórház osztályvezető főorvosa.A GHB, vagyis a Gina veszélyes drog, mert hamar kiütheti a használóját, tette hozzá:

-Ha nem megfelelően adagolják, pipettával, teljes eszméletvesztés érhető el egy pillanat alatt, ennek minden szövődményével, pl. légzésleállás. És az adott beteg magatehetetlenné válik.Ezt használják ki a bűnözők arra, hogy a nők italába keverve elcsábítsák és megerőszakolják áldozatukat.

-Ha valaki ilyen eszközt használ, ezzel a lányt elbódítja, majd bántalmazza, közösül vele, az ugyanolyan kemény bűncselekmény, 2-8 évig terjedő börtön jár érte, erőszakos közösülésért- jelentette ki Kemény Gábor, kaposvári rendőrkapitány.

Ami megdöbbentő: a Gina hatóanyaga legálisan kapható autósboltokban. A tisztítófolyadékot csak adagolni kell. Nagyon veszélyes, mert nem lehet tudni, hogy milyen higítású az anyag, hiszen többnyire "sufnikban" gyártják.  Fogyasztáskor ezt alakítja át maga a szervezet droggá.

-Nyilván tudni kell, hogy melyik boltban, hol lehet beszerezni, de ezt legálisan lehet tartani-tájékoztat a főorvos.


Az új amfetaminszármazék, a mefedrol már több halálesetet okozott Európában. Ennek a hatóanyagát is meg lehet venni boltokban, mint illatosítószert. Akinek nincs pénze erre, az kertben is találhat növényeket.


-A fiatalok között népszerű növényi főzetek, magvak, aminek a fogyasztásával rendszeresen kerülnek be betegek. Ami a legolcsóbb lakótelepi kábítószer, gyakorlatilag gyomnövény-mondta az eseteiről dr.Varga Csaba.


Csattanó maszlag és trombitavirág. Nagyon veszélyes belőlük kotyvasztani drogot. Sokan meghalnak, egy 12 éves gyerek lélegeztetőgépre került. A főorvos azt mondja: tavaly 780 beteget kezeltek a toxikológián. A többségüket alkoholmérgezéssel, 30-40 esetben drogost túladagolással.      

Címkék: kék hírek