A Kaposvári Rendőrkapitányság tájékoztatja a lakosságot, hogy január elsejétől KRESZ módosítások lépnek életbe. Rövid kivonat az alábbiakban olvasható:

KRESZ

Tudta-e, hogy 2010. január elsejétől

- A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, amelyre a meghatározott számú, típusú és elhelyezésű hatósági jelzés(ek) van(nak) felszerelve. (pl. rendszámtábla elöl a szélvédő mögött nem jó!)  KRESZ 5. §

- Forgalomirányítási és jelzőőri feladatokat láthat el a polgárőr is. Forgalom irányítására jogosult továbbá: katonai forgalomszabályozó, katasztrófavédelmi hatóság közúti ellenőre, vám- és pénzügyőr, tűzoltó, közlekedési hatóság közúti ellenőre.  6., 7. §

- „Tehergépkocsival behajtani tilos” jelzőtáblánál kivétel a legfeljebb 3500 kg össztömegű, zárt kocsiszekrényű tgk. (korábban 2500 kg volt) 14. § (1) r.)

- A gépjárművel, tgk.-val, mkp.-val,  autóbusszal, mg.vontatóval, járműszerelvénnyel behajtani tilos táblával védett útszakaszra a postásautó és a kukásautó feladatvégzés céljából behajthat.  14. § (12)

- Egyirányú forgalmú úton a kerékpáros a megjelölt iránnyal szemben csak akkor közlekedhet ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtábla alatt ezt kiegészítő tábla (kerékpárt mutató ábrával) jelzi!  17. § (3)

- A személygépkocsira és motorkerékpárra vonatkozó sebességhatárok érvényesek a 3500 kg össztömeget meg nem haladó gépkocsira (tehergépkocsira) is! 26. § (1) a.) és (2)

- Vasúti átjárón az adott útszakaszra megengedett sebességgel, minimum 5 km/h-val  lehet áthaladni.  39. § (1)-(2), tehát megszűnik a lakott területen belül 30, kívül 40 km/h-s korlátozás

- Autóbusz forgalmi sávban egyebek mellett közlekedhet a rendőrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának  közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített (csíkos) gépjárműve, tűzoltóautó, betegszállító gépjármű, kétkerekű motorkerékpár és a kétkerekű smkp. 36.§ (8)

- A mopedautóra is irányadók a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatának szabályai!  48. § (7)

- Lakott területen a járdán (legfeljebb 10 km/h-s sebességgel) kerékpárral csak akkor lehet közlekedni ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan!  54. § (2)

- Kettőnél több kerekű kerékpáron, illetve három- vagy négykerekű smkp.-n  egy utas szállítható, amennyiben a vezető legalább 17.  életévét betöltötte. 54. § (5), (9)

- Közúti forgalom ellenőrzését végző berendezést vagy azt a járművet, amelyben ilyen berendezés üzemel a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is el lehet helyezni, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos. 63. §

- Új fogalomként bekerült a Kreszbe: quad, mopedautó, iskolabusz II. számú függelék

- nincsen külön zöldkártyája gépjárműnek, műszaki vizsga tartalmazza a környezetvédelmi vizsgálatot is

Címkék: kék hírek