Havazás12

A szabálysértési nyilvántartással lehetővé válik, hogy a sorozatos szabálysértést elkövetők előéletét is látva a cselekmények bűncselekménynek minősüljenek és elrettentőbb büntetéssel fenyegetettek legyenek.

A szabálysértési nyilvántartás célja az eljárás alá vont személy szabálysértési előéletének nyilvántartása többek között a szabálysértési eljárás gyors és pontos lefolytatása és mások jogainak és biztonságának védelme érdekében.

Az európai uniós kötelezettségek, valamint a szabálysértési szankciók hatékonyabb érvényesítése és végrehajtása teszi szükségessé a központi nyilvántartás létrehozását, amely egységesen tartalmazza minden szabálysértési hatóság által megállapított szabálysértési szankcióra és annak végrehajtására vonatkozó adatokat.

A szabálysértési nyilvántartás tartalmazza többek között a nyilvántartott természetes személyazonosító adatait, az elkövetett szabálysértés megnevezését, elkövetésének helyét és idejét, a kiszabott büntetés mértékét, és az adatokat arról, hogy ennek eleget tett-e. Az adatokat a büntetést vagy intézkedést megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított három évig kezelik.

A Legfőbb Ügyészség látja el majd el a szabálysértési nyilvántartás törvényességi felügyeletét.

Címkék: kék hírek