Sarkvidéki eredetű, hideg levegő árasztja el hazánkat, a tegnapihoz képest több mint 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet. A nap első felében még többfelé lehet havazás, hózápor, majd a későbbiekben csökken a csapadékhajlam. A déli, délnyugati tájakon néhány cm vastag hótakaró is kialakulhat.

A hétvégén már a hidegfront mögötti eseménytelen, napos, de hideg idő várható. Erős lesz az éjszakai lehűlés és napközben is csak néhány fokkal emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Péntek: többnyire borult lesz az ég, néhol azonban már lehetnek felszakadozások. A nap első felében többfelé várható havazás, hózápor. Az északi, északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: napos, száraz idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -6,-4 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

Vasárnap: gyengén felhős, napos idő várható. A délnyugatira forduló szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -7,-5 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 1-3 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét hétfőn még marad a csendes hideg idő, majd ezt követően újabb jelentős enyhülés kezdődhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, lehűlés, front, köd, fülledt, havas, meleg, , eső, felmelegedés, fagy, tél, időjárás, zivatar, zápor, csapadék